Ciasto bananowe z kremem cytrynowym

bananowe1

Jeśli widok przejrzałych bananów nie wzbudza w was jeszcze żadnego entuzjazmu to znaczy, że czeka was w najbliższym czasie dużo pieczenia. Dla mnie brązowe plamki na tych owocach to sygnał, że czas szukać nowego przepisu na ciasto/muffiny/placki. Możliwości są naprawdę nieograniczone. Takie banany są dużo słodsze i podobno również dużo zdrowsza (ba, gdzieś nawet wyczytałam, że zmniejszają ryzyko zachorowania na raka, ale za mało zobaczyłam bibliografii żeby wam tutaj ten artykuł podlinkować z czystym sumieniem).

Ciasto, które wam tutaj prezentuje bardzo pozytywnie przeszło próbę konsumencką (przeprowadzoną w biurze i na młodszej siostrze).  Ja sama dopiero przy pracy nad wpisem zrozumiałam, dlaczego wyszło niższe niż się spodziewałam (nie bierzcie ze mnie przykładu i czytajcie przepisy dokładnie – jak ma być łyżka to łyżka, a nie łyżeczka). Mimo tego małego potknięcia z mojej strony zdecydowanie polecam wam ten przepis. Ciasto jest bardzo wilgotne i mięciutkie, a dzięki urozmaiceniu w postaci kremu z serka śmietankowego jest dużo bardziej okazałe i niemal odświętne. Jest przy niem jednak trochę więcej zachodu niż przy chlebku bananowym, więc jeśli na początek chcecie spróbować czegoś prostszego to polecam ten przepis.

bananowe

Ciasto bananowe z kremem cytrynowym 
forma 21×21

  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 2 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 175 ml mleka
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 75 g miękkiego masła
  • 150 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Cytrynowy cream cheese:

  • 150 g kremowego serka
  • 30 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • skórka z połowy cytryny

 

Ważne: masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej (inaczej masa zetnie się w czasie ubijania). Jeśli na wierzchu ciasta chcecie ułożyć plasterki bananów, trzeba je najpierw skropić sokiem z cytryny, aby zapobiec ciemnieniu.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i wysypać mąką. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Banany obrać, rozgnieść widelcem i wymieszać z 1 łyżeczką soku z cytryny. Pozostały sok – 1 i 1/2 łyżeczki –  wlać do mleka i odstawić na bok. Masło ubić z cukrem; dodać jajka i ekstrakt z wanilii. Kontynuować ubijanie przez około 3-4 minuty, aby masa dobrze się napowietrzyła. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Do masy maślanej dodać najpierw banany, później mleko z sokiem cytrynowym i na końcu suche składniki. Wymieszać na niskich obrotach, tylko do połączenia składników, pamiętając przy tym o zeskrobaniu z brzegów miski ewentualnych grudek maślanej masy! Przełożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec około 50-60 minut – jako, że czas może się wydłużyć najlepsza metoda to piec do suchego patyczka. Gotowe ciasto ostudzić na kratce.

Kiedy ciasto stygnie: ubić miękkie masło z serkiem na jednolitą masę. Dodać sok i skórkę z cytryny, a następnie w dwóch turach dosypać cukier puder (jego ilość zależnie od upodobań można zmniejszyć lub zwiększyć). Wymieszać na jednolitą masę, którą następnie przełożyć na wystudzone ciasto. Wedle uznanie udekorować.
Przechowywać w lodówce.

 

Inspiracja.  

Jeden komentarz na temat “Ciasto bananowe z kremem cytrynowym”

Dodaj komentarz