Śniadaniowy chlebek bananowy – Nigellissima

chlebek bananowy

Pyszne, mocno wilgotne ciasto, które skradło serce moich domowników. Nawet mnie smakowało, co jest dość niezwykłe z uwagi na moją niechęć do wszystkiego co zawiera choć śladowe ilości kawy. Nigella radzi, by podawać je z kremem czekoladowym lub z mascarpone i odrobiną cynamonu. Poszłam o krok dalej i zajadałam się ciastem posmarowanym grubą warstwą czekoladowego mascarpone – czyli z nutellą wymieszaną z serkiem w stosunku 1:1.

Włoski śniadaniowy chlebek bananowy:

  • 150ml bezwonnego oleju roślinnego
  • 3 średnie banany bardzo dojrzałe (400g w skórkach, 300g po obraniu)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 150g drobnego cukru
  • 175g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczania
  • 4 łyżeczki rozpuszczalnego espresso

Wsuń blachę do pieczenia do piekarnika i nastaw go na 170 stopni. Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia albo lekko natłuść (można pominąć jeśli używasz sylikonowej). Ugnieć banany z ekstraktem waniliowym i solą, a następnie utrzyj z olejem. Ucierając, dodawaj po jednym jajku, a następnie dosyp cukier. Dodaj mąkę, sodę oraz espresso w proszku i delikatnie wymieszaj na gładkie, płynne ciasto. Przelej je do przygotowanej foremki i ustaw na blasze w piekarniku. Piecz 50-60 minut, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek i znacznie wyrośnie: patyczek wbity w środek powinien być prawie czysty po wyjęciu.

chlebek

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s