Miodowe ciasto marchewkowe

mmm

Bardzo smaczne i proste ciasto. Przygotowania trwają kilka minut, potem jeszcze tylko upiec, ostudzić i można jeść. Z kubkiem herbaty, idealnie sprawdza się jako podwieczorek (albo śniadanie, bo co się będziemy ograniczać!). Jak to marchewkowe, jest niezwykle wilgotnym ciastem. Kusi aromatem cynamonu i pomarańczy. Bardzo jesienne, poprawia wszystkim nastroje w tym coraz chłodniejszym listopadzie.

mar

Miodowe ciasto marchewkowe:

  • 250 g startej marchewki
  • 100 g masła
  • 4 łyżki miodu
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 2 jajka
  • 125 ml mleka
  • 250 g mąki (100 g pełnoziarnistej + 150 g tortowej)
  • 60 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczka cynamonu
  • 100 g cukru trzcinowego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Masło rozpuszczamy w garnuszku, studzimy. Dodajemy miód i skórkę otartą z pomarańczy; wbijamy jajka i wlewamy mleko. Mieszamy dokładnie. Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki, dodajemy startą na grubych oczkach marchew i składniki mokre. Mieszamy krótko i bardzo delikatnie – tylko do połączenia ingrediencji – gotowe ciasto przelewamy do tortownicy. Pieczemy około 45 minut (do suchego patyczka). Przez pierwsze 20 minut studzimy w uchylonym piekarniku, później przenosimy na kratkę. Wystudzone ciasto dekorujemy w dowolny sposób (u mnie 60 g roztopionej białej czekolady, wymieszanej z 3 łyżkami jogurtu naturalnego i  kilka orzechów).

Oryginalny przepis do zobaczenia tutaj!m

 

4 myśli w temacie “Miodowe ciasto marchewkowe”

Dodaj komentarz