Bardzo smaczne i proste ciasto. Przygotowania trwają kilka minut, potem jeszcze tylko upiec, ostudzić i można jeść. Z kubkiem herbaty, idealnie sprawdza się jako podwieczorek (albo śniadanie, bo co się będziemy ograniczać!). Jak to marchewkowe, jest niezwykle wilgotnym ciastem. Kusi aromatem cynamonu i pomarańczy. Bardzo jesienne, poprawia wszystkim nastroje w tym coraz chłodniejszym listopadzie.
Miodowe ciasto marchewkowe:
- 250 g startej marchewki
- 100 g masła
- 4 łyżki miodu
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 2 jajka
- 125 ml mleka
- 250 g mąki (100 g pełnoziarnistej + 150 g tortowej)
- 60 g posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczka cynamonu
- 100 g cukru trzcinowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Masło rozpuszczamy w garnuszku, studzimy. Dodajemy miód i skórkę otartą z pomarańczy; wbijamy jajka i wlewamy mleko. Mieszamy dokładnie. Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki, dodajemy startą na grubych oczkach marchew i składniki mokre. Mieszamy krótko i bardzo delikatnie – tylko do połączenia ingrediencji – gotowe ciasto przelewamy do tortownicy. Pieczemy około 45 minut (do suchego patyczka). Przez pierwsze 20 minut studzimy w uchylonym piekarniku, później przenosimy na kratkę. Wystudzone ciasto dekorujemy w dowolny sposób (u mnie 60 g roztopionej białej czekolady, wymieszanej z 3 łyżkami jogurtu naturalnego i kilka orzechów).
Oryginalny przepis do zobaczenia tutaj!
Marchewkowe, z miodem i do tego takie proste? Jak dla mnie, lepszej reklamy nie potrzeba ;P Chętnie wypróbuję 🙂
PolubieniePolubienie
Już je lubię 😀
PolubieniePolubienie
Kiedyś już robiłem marchewkowe, a tu jeszcze z miodem? brzmi super!
PolubieniePolubienie