Muffiny inspirowane moją ulubioną szarlotową kawą! W środku wilgotne, puszyste ciasto z kawałkami jabłek, a z wierzchu chrupiąca cukrowo-cynamonowa skorupka. Pyszne! Przepis na sześć sztuk, w razie potrzeby można podwoić składniki – u mnie to dokładnie tyle ile potrzeba. Na szczęście zmagania z sesją dobiegły końca, więc wracam do systematycznego blogowania.
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 85 g brązowego cukru
- 1 jajko
- 75 ml oleju
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 średniej wielkości jabłko
+ łyżka brązowego cukru i łyżeczka cynamonu, do posypania
Piekarnik rozgrzewamy do 185 stopni. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Suche składniki przesiewamy do miski, w drugiej mieszamy mokre. Suche wsypujemy do mokrych, mieszamy krótko i niedbale, tylko do połączenia składników. Dodajemy pokrojone jabłko i nakładamy do papilotek. Posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Pieczemy 20-25 minut, do suchego patyczka. Studzimy przez 10 minut w piekarniku, a następnie przekładamy na kratkę. Najlepiej smakują w dniu przygotowania.
połączenie idealne:)
PolubieniePolubienie
O mamo, gdzie nie spojrzę kawowe desery. I to jakie pyszne. Ja z dodatkiem kawy zjem wszystko (choć samą kawę lubię średnio na jeża 😉 Wyglądają pięknie z tą kruszonką. Mniam
PolubieniePolubienie
idealne do kubka ciepłego kakao 🙂
PolubieniePolubienie