Cinnapple muffins

2015-02-09 16.15.30Muffiny inspirowane moją ulubioną szarlotową kawą! W środku wilgotne, puszyste ciasto z kawałkami jabłek, a z wierzchu chrupiąca cukrowo-cynamonowa skorupka. Pyszne! Przepis na sześć sztuk, w razie potrzeby można podwoić składniki – u mnie to dokładnie tyle ile potrzeba. Na szczęście zmagania z sesją dobiegły końca, więc wracam do systematycznego blogowania.

2015-02-09 16.13.40Muffiny jabłkowe: 
6 sztuk

  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 85 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 75 ml oleju
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 średniej wielkości jabłko

+ łyżka brązowego cukru i łyżeczka cynamonu, do posypania

Piekarnik rozgrzewamy do 185 stopni. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Suche składniki przesiewamy do miski, w drugiej mieszamy mokre. Suche wsypujemy do mokrych, mieszamy krótko i niedbale, tylko do połączenia składników. Dodajemy pokrojone jabłko i nakładamy do papilotek. Posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Pieczemy 20-25 minut, do suchego patyczka. Studzimy przez 10 minut w piekarniku, a następnie przekładamy na kratkę. Najlepiej smakują w dniu przygotowania.

2015-02-09 16.16.27

3 myśli w temacie “Cinnapple muffins”

Dodaj komentarz