Zupa krem z cukinii z lubczykiem i czosnkiem niedźwiedzim

DSC_0159

Pieczenie jest jak chemia. Wszystkie składniki muszą być w odpowiednich proporcjach, temperaturze i dodane w odpowiednim czasie. Gotowanie bardziej przypomina mi sztukę. Jest tam więcej miejsca na improwizację i znając podstawowe zasady można dać się porwać twórczej inwencji. Chyba dlatego tak rzadko wrzucam tutaj przepisy na dania obiadowe – wszystko robię na oko i ciężko mi to później ubrać w łyżki i gramy. Ale ten przepis dostałam od mamy (dzięki mamo!), więc na początek większość składników była już zapisana jak trzeba. Potem oczywiście dodałam trochę od siebie i postanowiłam się tym dobrem podzielić. Zupa jest głównie z cukinii, ale dodaję do niej też trochę brokułów (w Nowym Roku mam postanowienie „więcej warzyw, mniej mięsa”) i mnóstwo ziół: lubczyku, czosnku niedźwiedziego i tymianku.

DSC_0155

Zupa krem z cukinii z lubczykiem i czosnkiem niedźwiedzim
4 porcje

  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g cukinii
  • 150 g brokuła (jak najbardziej może być mrożony)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 50 g serka śmietankowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy

+ do podania: grzanki, groszek ptysiowy lub prażone pestki słonecznika/dyni

Oliwę rozgrzać w garnku o grubym dnie. Cebulę pokroić w piórka, ząbek czosnku zgnieść brzegiem noża i wrzucić wszystko na rozgrzany tłuszcz. Zmniejszyć ogień i zeszklić cebulę. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Do cebuli wsypać tymianek, podsmażyć chwilę, a następnie dodać pokrojoną cukinię i różyczki brokuła. Wlać do garnka wodę (około 600 ml) tak żeby wszystkie warzywa były zanurzone, a nie przykryte wodą. Dodać lubczyk. Gotować przez około 15 minut na średnim ogniu aż warzywa zmiękną. Następnie rozdrobnić warzywa blenderem ręcznym do uzyskania konsystencji kremu. Skręcić ogień tak żeby zupa dalej się grzała, ale już nie gotowała. Dodać czosnek niedźwiedzi, serek śmietankowy i pozostawić na palniku jeszcze przez 5 minut. Wymieszać lub zblendować krótko upewniając się, że cały serek się rozpuścił. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać od razu z wybranymi dodatkami.

Jeden komentarz na temat “Zupa krem z cukinii z lubczykiem i czosnkiem niedźwiedzim”

  1. ta zupka musi smakować wspaniale-to coś dla mnie uwielbiam zupy-kremy czy możesz napisać jaki serek śmietankowy dodajesz do zupki? pozdrawiam!

    Polubienie

Dodaj komentarz