Pigs in blankets – parówki w cieście francuskim

2015-03-21 19.07.01

Uwielbiam nazwę świnki w kocykach. Jest nieprawdopodobnie urocza. Co ciekawe w każdym kraju spotkamy się z nieco innym sposobem wykonania tej przekąski. Ja zawijam małe paróweczki koktajlowe w ciasto francuskie posmarowane sosem pomidorowym. Czasem dodaje też kawałeczek sera. To bardzo szybka (awaryjna) przekąska dla niespodziewanych gości. Albo dla spodziewanych, jeśli są w wieku do lat 6 – moi mali kuzyni doceniają smak tego mało wymyślnego dania. Taką małą „świnkę” łatwo złapać i zjeść – nie trzeba nawet przerywać zabawy żeby się najeść! Dorośli też lubią, szczególnie z dodatkiem ostrego sosu czosnkowego. Fotoreportaż z robienia świnek przygotowała moja siostra, więc można zobaczyć jak wygląda moje standardowe stanowisko pracy…

2015-03-21 19.04.05

Świnki w kocykach:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • około 28 małych paróweczek (lub parówki w regularnych rozmiarach pokrojone na kawałki)
  • sos pomidorowy/keczup
  • ser pokrojony w cieniutkie plastry (opcjonalnie)
  • 1 rozbełtane jajko + nasiona czarnuszki/sezamu do posypania

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto rozwijamy i dzielimy na 28 równych kwadratów. Każdy z nich smarujemy łyżeczką sosu. W ciasto zawijamy parówkę (i kawałeczek sera), formując małą kopertę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy nasionami (można pominąć). Pieczemy przez około 20 minut, aż ciasto się zarumieni. Podajemy ciepłe z sosem czosnkowym.

2015-03-21 19.06.35

Reklamy

2 myśli nt. „Pigs in blankets – parówki w cieście francuskim”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s