Sos do pizzy z rozmarynem i chilli

2015-01-13 16.09.13 Dobry sos do pizzy to skarb. A sos do pizzy, którego w razie potrzeby można użyć do makaronu to już podwójne zwycięstwo. Dość pikantny, dobrze wyczuwalny nawet jeśli pizza jest na grubym cieście. Do tego łatwy i szybki w przygotowaniu. No i co chyba najważniejsze: domowy, więc wiemy co w nim jest i zawsze możemy zmienić proporcję przypraw, tak by dopieścić swoje kubki smakowe. Zdecydowanie polecam!

Sos do pizzy z rozmarynem i chilli:
na słoiczek i jedną pizzę

  • 500 g przecieru z pomidorów (passata)
  • 1/2 czerwonej papryczki chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • listki z 2 gałązek rozmarynu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sól ziołowa i pieprz do smaku

Obieramy czosnek, płuczemy rozmaryn i odrywamy listki od gałązek. Wrzucamy do blendera (lub moździerza) razem z chilli i ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy odrobinę przecieru i miksujemy do połączenia. Przelewamy do garnka, dodajemy pozostałe składniki i gotujemy przez około 5-8 minut, aż zgęstnieje. W razie potrzeby dodajemy więcej cukru lub soli. Ciepły przelewamy do wyparzonego słoika, zakręcamy i odwracamy zakrętką do dołu. Wystudzony słoiczek przechowujemy w lodówce.

Advertisements

4 myśli nt. „Sos do pizzy z rozmarynem i chilli”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s