Syrop z kwiatów czarnego bzu

DSC_0113

W zeszłym roku zrobiłam pierwsze ostrożne podejście do syropu z kwiatów czarnego bzu. Mały koszyk kwiatów przerobiłam na trzy pół-litrowe butelki syropu, które zniknęły ze spiżarni w przeciągu miesiąca. W tym roku zaplanowałam dużo większe zbiory – od połowy tego okropnie deszczowego maja w domu rodzinnym ktoś zawsze stał na posterunku i przyglądał się sytuacji na krzewach bzu. I oto wreszcie po długim oczekiwaniu kwiaty rozkwitły w pełni, a ja wybrałam się na wycieczkę za Kraków. Koszyk miałam dużo większy i udało mi się przygotować prawie 5 litrów syropu.
Jeśli masz gdzie wybrać się na zbiory – w miejsce oddalone od miasta i ruchu ulicznego – zdecydowanie polecam. Czarny bez jest rośliną wykorzystywaną w lecznictwie od czasów antycznych – działa napotnie, przeciw gorączkowo i wykrztuśnie. Zalecany jest w leczeniu przeziębienia i grypy, a także w zwalczaniu migreny i bezsenności. Do tego ten syrop jest po prostu bardzo, bardzo s m a c z n y! Sprawdza się jako dodatek do herbaty, lemoniady i wody, a także przy nasączaniu ciast. Warto mieć go w domowej spiżarni.  

DSC_0120

Syrop z kwiatów czarnego bzu
proporcja podstawowa

  • 30-40 baldachimów kwiatów czarnego bzu (im więcej tym lepiej)
  • 1 litr wody
  • 1/2 kg cukru
  • sok z 1 cytryny

Ważne:

  • Kwiaty zbierać w suchy, słoneczny dzień po wyschnięciu rosy.
  • Zbierać tylko kwiaty w początkowej fazie kwitnienia.
  • Nie ścinać wszystkich kwiatów w jednym miejscu/z jednego krzewu.
  • Zbierać kwiaty w miejscu oddalonym od źródeł zanieczyszczenia.
  • Surowiec trzeba przetworzyć tego samego dnia.
  • Przed zbieraniem w wysokich zaroślach koniecznie zabezpieczyć się przeciw kleszczom.

Po zebraniu kwiatostany rozłożyć pojedynczo na jasnej powierzchni i zostawić w spokoju na godzinę, by ewentualni lokatorzy mieli czas i okazję do ewakuacji. Po tym czasie za pomocą nożyczek kwiaty obciąć od łodyżek bezpośrednio do dużego garnka. Łodyżki, szczególnie te grube, nie mogą trafić do syropu, bo stanie się gorzki. W osobnym garnku zagotować wodę z cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Gorącym syropem zalać kwiaty. Po wystudzeniu przykryć i wstawić do lodówki na minimum 24 godziny (najlepiej na 72 godziny jeśli jest taka możliwość). Mieszać przynajmniej raz dziennie, by uniknąć fermentacji. Po odstaniu syrop przecedzić przez złożona gazę. Zagotować, rozlać do wyparzonych słoików. Zakręcone słoiki odwrócić do góry dnem do wystudzenia. Zamknięty w słoiku syrop może stać w ciemnym i chłodnym miejscu przez rok. Po otwarciu należy przechowywać w lodówce.

Lekko zmodyfikowany przepis na syrop i informacje o kwiatach czarnego bzu jako materiale zielarskim pochodzą z książki Magdaleny Gorzkowskiej „Zioła jak zbierać, przetwarzać, stosować„.

DSC_0116

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s