Bananowe muffiny z rumem i mandarynką

2015-03-24 15.37.42

Czasem bananowa muffinka to wszystko co potrzebne jest do szczęścia. Łatwo ją spakować do torby i pobiec, bo tyle jest spraw do załatwienia! A potem kilka godzin później, między jednym wykładem, a drugim –  wyciągnąć ją nieco zmiętą z woreczka i zjeść przepijając kawą z automatu. Tak właśnie smakuje szczęście. Muffiny są bardzo miękkie i wilgotne, dzięki dodatkowi kefiru. Właściwie był to przepis na chlebek bananowy, ale przerobiłam go po swojemu i oto efekt. Świetnie się sprawdzi jeśli zalegają wam banany. W tym przypadku im ciemniejsze są tym lepsze, bo słodsze. Moje były praktycznie czarne. Ostatnio na Instagramie widziałam jak żółciutkie banany uzdatniano do pieczenia chlebka bananowego… piekąc je wcześniej w piekarniku. Ja chyba jednak wolałabym poczekać.

2015-03-24 15.41.11

Muffiny bananowe na kefirze z rumem i mandarynką:
12-16 sztuk (lub chlebek bananowy w standardowej keksówce)

  • 400 g dojrzałych bananów (waga po obraniu)
  • 150 g oleju roślinnego
  • 170 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 75 g kefiru (lub jogurtu)
  • 210 g mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka rumu
  • sok wyciśnięty z 1 mandarynki
  • 1/4 łyżeczki soli

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Banany obieramy i ugniatamy widelcem na papkę. W misce mieszamy cukier z olejem, jajkami i kefirem. Dodajemy 3/4 bananów, rum i sok z mandarynki. Do osobnej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Wsypujemy suche składniki do mokrych, mieszamy krótko i nakładamy do papilotek. Łyżeczką nakładamy na wierzch każdej babeczki pozostałe 100 g bananów i posypujemy delikatnie cukrem. Pieczemy przez 20-25 minut, aż muffiny się zarumienią, a wetknięty w środek patyczek będzie wychodził suchy.  Studzimy na kratce.

(pełnowymiarowy chlebek bananowy pieczemy przez około 40-50 minut)

 

Inspiracja stąd.

 

Advertisements

2 myśli nt. „Bananowe muffiny z rumem i mandarynką”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s