Ciasteczka marcepanowe

2015-02-23 13.08.28

Nie ostały się na tyle długo, bym mogła zrobić im więcej zdjęć. Pyszne, kruche ciasteczka z wyczuwalną nutą marcepanu. W kształcie uroczych serduszek cieszą oczy i podniebienie. Świetnie zachowują kształt w czasie pieczenia, więc sprawdzą się jeśli chcecie przetestować foremki o skomplikowanym kształcie lub ciasteczkowe stemple.
Mam jeszcze trochę marcepanu, więc może niedługo uzupełnię swoją puszkę na ciasteczka nową partią, tych pyszności.

2015-02-23 13.08.43

Ciasteczka marcepanowe:

  • 250 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g masy marcepanowej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • kilka kropli aromatu migdałowego

Z podanych składników zagniatamy jednolite ciasto, w razie potrzeby dodając jedną lub dwie łyżki bardzo zimnej wody. Gotowe ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum godzinę do schłodzenia. Po tym czasie, rozwałkowujemy ciasto na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 4 mm. Wycinamy ciasteczka w wybranych kształtach. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka nie rosną, więc nie trzeba zachowywać szczególnie dużych odstępów. Pieczemy przez 12-15 minut, w zależności od wielkości ciasteczek, w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasteczka można poznać po lekko zarumienionych brzegach. Studzimy na kratce, przechowujemy w zamkniętym pojemniku przez najwyżej tydzień.

Przepis-inspiracja do zobaczenia tu.

 

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Ciasteczka marcepanowe”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s