Banoffee pie

2015-01-18 15.07.31Uwielbiam banoffee! Dawno temu zaraził mnie nim kolega ze studiów. Genialne połączenie smaków: kajmak, banany i bita śmietana, a to wszystko na kruchym cieście. Można oczywiście zrobić szybszą wersję na spodzie z pokruszonych ciasteczek, ale tym razem wzięło mnie na tartę z prawdziwego zdarzenia… Poza tym piekłam spód do innej tarty – co to za problem podwoić składniki? Jeśli jeszcze nie próbowaliście, natychmiast musicie nadrobić zaległości!

2015-01-18 13.59.00

Banoffee Pie:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 2 duże banany
  • 300 ml śmietany kremówki + cukier puder (około 1-2 łyżek)
  • opcjonalnie: dwie kostki gorzkiej czekolady do ozdoby

Mieszamy razem mąkę, cukier i sól. Masło kroimy na kawałki, połowę wrzucamy do mąki. Łączymy z mąką do uzyskania kruszonki, a następnie dodajemy drugą część masła. Mieszamy, aż kawałki ciasta zaczną przybierać rozmiar ziarenek groszku. Jajko rozbijamy, mieszamy z wodą i sokiem z cytryny. Partiami dolewamy do suchych składników i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie – jeśli nie ma takiej potrzeby nie wlewamy całości. Formujemy kulę, owijamy folią i odkładamy na 30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni, formę smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i wykładamy nim formę. Przykrywamy papierem do pieczenia, na dno wysypujemy ceramiczne kulki do obciążenia. Pieczemy 15-20 minut, po czym ściągamy obciążenie. Kiedy ciasto jest już złociste, wyciągamy je z piekarnika i studzimy.
Schłodzoną kremówkę ubijamy, dosładzając do smaku cukrem pudrem. Na wystudzony kruchy spód nakładamy kajmak, pokrojone banany i bitą śmietanę. Ozdabiamy startą czekoladą. Przechowujemy w lodówce.

2015-01-18 15.04.25

Advertisements

5 myśli nt. „Banoffee pie”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s