Ekspresowa gorąca czekolada

2015-01-16 15.55.53

Albo może mleko czekoladowe? Nie jestem pewna, w którym momencie zaczyna się, a w którym kończy to co nazywamy „gorącą czekoladą”. Ten przepis to propozycja na błyskawiczny, czekoladowy napój, który ukoi nerwy i doda energii do nauki, bo sesja nie ma litości. Wszystko czego potrzebujecie do mikrofalówka, łyżeczka i dwa kubki, w tym najlepiej jeden z miarką, by ułatwić sobie zadanie. Pianki są opcjonalne, choć oczywiście polecam. Swoje kupiłam w Szwecji, ale z tego co widziałam można je zdobyć online.

Ekspresowa gorąca czekolada:
na jedną porcję

  • 3-4 kostki mlecznej czekolady
  • 150 ml mleka
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki dobrej jakości kakao
  • 1 łyżeczka syropu (maliowgo, cynamonowego, imbirowego, itp)
  • opcjonalnie: pianki, bita śmietana lub inne dobre rzeczy, które lubisz w swojej czekoladzie

Odmierzamy mleko i śmietankę w kubku z miarką. Na dno drugiego kubka wrzucamy połamaną czekoladę, dolewamy tyle mleka-i-śmietanki, by przykryć kostki. Podgrzewamy w mikrofali 20-30 sekund, by czekolada się roztopiła. Teraz do mikrofali wkładamy kubek z miarką i podgrzewamy mleko ze śmietanką. W tym czasie do roztopionej czekolady dolewamy syrop i wsypujemy kakao. Stopniowo dolewamy podgrzane mleko, cały czas mieszając, by dokładnie rozmieszać czekoladę. Dekorujemy piankami i spożywamy natychmiast.

2015-01-16 15.56.46

Reklamy

2 myśli nt. „Ekspresowa gorąca czekolada”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s