Pizza w bułeczkach

ccc

Pizza, kto jej nie lubi? Ma tak wiele wcieleń jak twórców, niektórzy deklarują jej miłość do grobowej deski i wciąż pozostaje dla mnie definicją imprezy. Kawałek pizzy zjedzony wczesnym rankiem na śniadanie to coś co zna chyba każdy z nas. Ta, którą dziś proponuję jest bardziej… mobilna. Można zapakować ją do pudełka bez obaw, że pogubi składniki i uznać za drożdżówkę w nieco ulepszonej, wytrawnej wersji. Choć jako obiad jest nawet lepsza! Moja zniknęła w mgnieniu oka i wszystkim smakowała. Dobry pomysł na imprezę, bo można łatwo złapać kawałek w łapkę. Składników nie podaję w proporcji – dajcie to na co macie ochotę. Oliwki, ananasa albo szpinak. Pełna dowolność!

2015-01-13 16.32.40
Pizza w bułeczkach:

na 4 porcje

  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko na glazurę i łyżeczka ziaren czarnuszki

+ sos do pizzy, wybrane dodatki.

Drożdże kruszymy do dużej miski, dodajemy łyżeczkę cukru i zalewamy letnią wodą. Dodajemy pozostałe składniki (poza jajkiem na glazurę i czarnuszka) i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, które będzie bez problemu odchodzić od ręki. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie można przygotować składniki, które włożymy do środka. Wyrośnięte ciasto należy odgazować, zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30×40 cm. Smarujemy sosem, posypujemy dodatkami, nakładamy  ser. Zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i łączymy oba końce, by uzyskać okrąg. Przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i tniemy ostrym nożem, by uzyskać bułeczki szerokie na około 4-5 cm. Nie rozsuwamy! Pozostawiamy na 30 minut do drugiego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Smarujemy bułeczki rozbełtanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy 20-25 minut, aż do uzyskania złotego koloru. Podajemy gorące, najlepiej z dodatkiem sosu czosnkowego.

2015-01-13 17.19.09

Przepis-inspirację znajdziecie tutaj.

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Pizza w bułeczkach”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s