Racuchy z jabłkami

2015-01-10 13.25.31Pamiętam, że najlepsze racuchy jadłam w dzieciństwie. W wakacje całe moje kuzynostwo zjeżdżało się z miasta, by pod okiem prababci cieszyć się urokami letnich miesięcy na naszej prawie-wsi. Nasi rodzice i dziadkowie pracowali, więc energiczna seniorka rodu goniła nas w tym czasie na spacery po lesie, doglądała zbierania jagód i karmiła całą radosną gromadę. Och, gotować to ona potrafi cuda. Jak każda babcia bez żadnej miarki, czy przepisu. Doświadczenie, huh? Jedliśmy więc kluski gotowane na parze, fasolkę szparagową świeżo zerwaną w ogrodzie i właśnie racuchy. Ja najbardziej lubiłam te z jabłkami, ale czasem były z bananami, a czasem bez niczego, tylko z cukrem. Zawsze pyszne i sycące. Te też są smaczne choć nie smakują tak dobrze jak te babcine i powiem szczerze, że akurat temu wcale się nie dziwię. Pewnych rzeczy nie da się odzyskać… co nie znaczy, że nie można próbować!

Racuchy z jabłkami:

  • 250 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 20 g roztopionego i ostudzonego masła
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • 1-2 jabłka
  • cukier puder

Mąkę przesiewamy do miski, robimy palcem małe wgłębienie, do którego wkruszamy drożdże i dolewamy odrobinę mleka, by zaczęły się mnożyć. Jajka ubijamy z mlekiem, tłuszczem i solą. Łączymy z mąką i energicznie ubijamy trzepaczką do uzyskania gęstego ciasta. Pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do wyrośniętego ciasta. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, łyżką nakładamy porcje ciasta i smażymy. Odwracamy na drugą stronę, gdy brzegi się delikatnie zarumienią i pojawią się na nich dziurki. Dosmażamy na złoto i odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podajemy ciepłe, posypane obficie cukrem pudrem.

2015-01-10 13.25.58

Przepis z książki Elizy Mórawskiej „O Jabłkach”.

Advertisements

3 myśli nt. „Racuchy z jabłkami”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s