Chałka drożdżowa z szafranem i wanilią

2015-01-10 15.01.41To przepis, który bardzo długo czekał na urzeczywistnienie. Wiedziałam, że upiekę tą chałkę już w momencie, gdy po raz pierwszy ją zobaczyłam. Nie wiedziałam kiedy, ale wiedziałam, że na pewno. Czekała na swój moment prawie dwa lata, czyli 11 kolejnych numerów KUKBUKa. I nie żałuję obolałych od zagniatania nadgarstków, bo satysfakcję miałam ogromną. Że dopięłam swego i postanowienie spełniłam. Pełna cudownych aromatów, o fakturze, której życzę wszystkim swoim drożdżowym wypiekom – zdecydowanie jest warta włożonej w nią pracy.

2015-01-10 13.55.26 Chałka drożdżowa z szafranem i wanilią:

na zaczyn:

  • 1 szklanka mleka
  • duża szczypta nitek szafranu
  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 g drobnego cukru do wypieków
  • 250 g mąki pszennej

na ciasto:

  • 80 g masła
  • 4 żółtka
  • 50 ml płynnego miodu
  • 1 łyżka czystej wódki
  • skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
  • ziarenka z 1 laski wanilli
  • 350 g mąki pszennej

glazura:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • cukier do posypania

Zaczyn: mleko podgrzewamy z nitkami szafranu prawie do wrzenia i zestawiamy do ostygnięcia. Mleko powinno być ciepłe. W misce mieszamy drożdże z cukrem. Dodajemy mleko i mąkę, mieszamy łyżką, zakrywamy folią i zostawiamy na dwie godziny w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia (zaczyn powinien potroić objętość).
Ciasto: masło wkładamy do małego rondelka i rozpuszczamy. Żółtka mieszkamy z miodem i wódką, dodajemy skórkę z pomarańczy i ziarenka wanilii. Do zaczynu dodajemy wszystkie składniki poza masłem i wyrabiamy miękkie, elastyczne i gładkie ciasto – mikserem 15 minut, ręcznie 30. Ciasto musi być dobrze dotlenione! Dodajemy masło i wyrabiamy kolejne 10 minut. Wyrobione ciasto wkładamy do lekko naoliwionej miski, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 2-3 godziny, żeby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto poklepujemy żeby je odgazować. Rozkładamy płasko na blacie i składamy dwukrotnie jak kartkę papieru, po czym ponownie wkładamy do miski i odstawiamy do lodówki na noc. Po wyjęciu z lodówki dzielimy ciasto na trzy części i zostawiamy je na 20 minut, zanim zaczniemy formować wstęgi warkocza. Z kulek formujemy wałki, które rozciągamy za pomocą obydwu dłoni, tak by przy końcach były nieco cieńsze niż na środku. Wałki łączymy ze sobą z jednego końca i zaplatamy warkocz. Końce mocno łączymy i podwijamy pod ciasto. Przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Wyrośniętą chałkę smarujemy dwukrotnie glazurą z jajka i mleka i posypujemy grubym cukrem. Pieczemy przez około 35-40 minut. Przed podaniem studzimy.

2015-01-10 15.01.27Przepis Eweliny Majdak z „KUKBUK”, nr. 2 (marzec-kwiecień 2013).

Reklamy

6 myśli nt. „Chałka drożdżowa z szafranem i wanilią”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s