Muffiny z masłem orzechowym i mleczną czekoladą

2015-01-06 13.29.17

Wykonanie tych muffinek to dosłownie 10 minut. Zanim nagrzeje się piekarnik, będą już gotowe do pieczenia, a potem wystarczy dać im 20 minut i voilà! Mają dość zwartą strukturę, są sycące i nie za słodkie. Wyraźnie wyczuwalny jest smak masła orzechowego, który świetnie komponuje się z mleczną czekoladą. Myślę, że świetnie sprawdzą się jak słodkie drugie śniadanie (jako, że najwyższy czas na powrót do pracy i szkoły).

2015-01-06 13.29.43
Muffiny z masłem orzechowym i mleczną czekoladą:

6 sztuk

  • 125 g mąki
  • 75 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 ml mleka
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 1 jajko
  • 50 g masła orzechowego
  • 50 g mlecznej czekolady pokrojonej w kawałki

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, formę do muffinek wykładamy papilotkami. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. W drugiej rozbijamy jajko i łączymy je z mlekiem i olejem. Łączymy suche składniki z mokrymi, dodajemy masło orzechowe i całość mieszamy krótko do połączenia składników. Nakładamy ciasto do papilotek i posypujemy posiekaną czekoladą. Pieczemy przez 20-25 minut, aż wbity w ciasto patyczek pozostanie suchy. Studzimy na kratce.

2015-01-06 13.31.54

Reklamy

8 myśli nt. „Muffiny z masłem orzechowym i mleczną czekoladą”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s