Drożdżówki z budyniem i rodzynkami

2014-12-31 13.57.34

Choroba (a konkretniej paskudna grypa) zdecydowanie nie służy blogowaniu, o czym mogę osobiście zaświadczyć. Jedyne na co mam teraz ochotę to kolejne kubki herbaty wymiennie z lekarstwami i bardzo dużo snu. Dlatego właśnie przepis na drożdżówki musiał czekać na publikację, aż od Nowego Roku, bo właśnie wtedy je przygotowałam. I był to zaimprowizowany, a (jak się później okazało) również bardzo, bardzo smaczny pomysł. Wpadł mi do głowy, gdy znalazłam zapomnianą torebkę budyniu waniliowego w szafce i nie miałam już serca jej tam odkładać. Polecam użyć budyniu bez cukru, który można w czasie gotowania posłodzić bardzo symboliczną ilością albo najlepiej wcale, bo rodzynki i lukier robią swoje. Jeśli jednak użyjecie budyniu z cukrem: zrezygnujcie z lukru, bo zrobi się zbyt słodko.

Drożdżówki z budyniem:

  • 10 g drożdży suszonych
  • 250 ml mleka
  • 550 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (+400 ml mleka)
  • 100 g rodzynek

+ pół szklanki cukru pudru

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!

Drożdże mieszamy w dużej misce z letnim mlekiem. Dodajemy 450 g mąki, pokrojone na kawałki masło, cukier, jajko i sól. Wyrabiamy mikserem lub ręcznie, w razie potrzeby dosypując resztę mąki. Wyrabiamy przez minimum 5 minut. Kiedy ciasto jest gładkie i łatwo odchodzi od ręki, odkładamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po około 30 minutach powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie przygotowujemy budyń według instrukcji, zmniejszając ilość mleka o 100 ml. Odstawiamy do wystudzenia.

Dno tortownicy o średnicy 27 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto odpowietrzamy ugniatając je przez chwilę, odcinamy około 1/3 i rozwałkowujemy. Tego kawałka używamy, do wyłożenia dna tortownicy. Resztę ciasta rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Rozprowadzamy wystudzony budyń, posypujemy rodzynkami zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem kroimy rulon na około 9-10 bułeczek. Układamy je na spodzie z ciasta, w tortownicy. Przykrywamy i odstawiamy na około 20-30 minut, do podwojenia objętości. Wierzch smarujemy jajkiem rozbitym z odrobiną wody lub mlekiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 10-15 minut, aż nabiorą złotego koloru. Kiedy lekko przestygną, polewamy lukrem.

2014-12-31 13.43.41

Reklamy

10 myśli nt. „Drożdżówki z budyniem i rodzynkami”

  1. Dwa razy robilem. Za kazdym razem w srodku bylo niedopieczone ciasto – fragmenty. Za drugim razem nawet pieklem 25 min zamiast 15. Postepuje zgodnie z przepisem….wiec gdzie jest blad?:(

    Polubienie

    1. Ach, niestety każdy piekarnik jest inny! Trzeba eksperymentować z czasem pieczenia i „nauczyć się” swojego. Polecałabym zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec około 25-30 minut. Jeśli będą się przy tym za mocno rumienić trzeba okryć je z wierzchu folią aluminiową. Z uwagi na to, że bułeczki są z budyniem, zawsze będą mocno wilgotne (szczególnie w miejscu gdzie ciasto nasiąka od nadzienia) i mogą przez to wydawać się surowe (choć takie nie będą!). Trzymam kciuki za kolejne!

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s