Strawberry apple pie – dla tych, którzy tęsknią za wiosną

2014-12-17 13.53.34

To nie jest najpiękniejsze ciasto świata, ale bynajmniej nie miało takim być. Ten placek (czy pie, jak kto woli) był z założenia ciastem bardzo prostym, pełnym owoców, z odrobiną kruchego ciasta, które połączy wszystko w całość. Pewnej – jeszcze jesiennej – nocy zatęskniłam za wiosną, która smakuje jak truskawki i dlatego powstał ten placek. Choć bez bicia przyznaje, że nowiutka forma na pie, która czekała na chrzest bojowy też odegrała tutaj swoją rolę… Nic tak nie odgania nocnej melancholii jak zagniatanie ciasta, szum piekarnika i zapach, który wkrótce obiega cały dom! Polecam jeśli wam też już tęskno za słońcem i zielenią drzew. Koniecznie z dodatkiem lodów waniliowych lub kwaśnej śmietany rozrobionej z cukrem.

2014-12-17 13.55.34

Placek truskawkowo-jabłkowy (Strawberry-apple pie):

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki zimnej wody

Mieszamy razem mąkę, cukier i sól. Masło kroimy na kawałki, połowę wrzucamy do mąki. Łączymy z mąką do uzyskania kruszonki, a następnie dodajemy drugą część masła. Mieszamy, aż kawałki ciasta zaczną przybierać rozmiar ziarenek groszku. Jajko rozbijamy, mieszamy z wodą i sokiem z cytryny. Partiami dolewamy do suchych składników i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie – jeśli nie ma takiej potrzeby nie wlewamy całości. Formujemy kulę, owijamy folią i odkładamy na 30 minut do lodówki.

Nadzienie:

  • 350 g mrożonych truskawek
  • 1 duże jabłko (około 100-150 g)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej
  • sok z jednej mandarynki

Jeśli mamy na to czas, wyciągamy truskawki z zamrażalnika około godziny przed przygotowaniem ciasta, by rozmarzły w temperaturze pokojowej. Jeśli tego czasu nie mamy – rozmrażamy je w mikrofali, aż będą miękkie. Jabłko obieramy, drylujemy i kroimy w kostkę; dodajemy do truskawek. Całość skrapiamy sokiem z mandarynki, wsypujemy cukier, skrobię i cynamon. Mieszamy dokładnie i odstawiamy.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i wykładamy nim formę. Na cieście układamy nadzienie, zaginamy rogi. Z resztek ciasta wycinamy foremką dowolne kształty (np. gwiazdki) i zaczynając od brzegów zakrywamy nimi wierzch ciasta. Smarujemy mlekiem i obsypujemy odrobiną cukru. Wstawiamy do piekarnika i po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy, aż ciasto nabierze złotego koloru, a na nadzieniu zaczną pojawiać się bąbelki. Podajemy ciepłe z lodami.

2014-12-17 13.55.09

Reklamy

2 myśli nt. „Strawberry apple pie – dla tych, którzy tęsknią za wiosną”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s