Syrop cynamonowy

2014-12-22 13.02.53

Święta, święta i po świętach. Tyle przygotowań, a potem trzy świąteczne dni mijają szybko jak mrugnięcie okiem i nagle mamy już koniec grudnia. Lada chwila nowy rok i nawet zima pojawiła się za oknami. Dlatego do gorącej herbaty lub kawy polecam syrop cynamonowy, który ja sama wprost uwielbiam. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a dodaje wspaniałego aromatu ulubionym napojom i deserom. Jak tylko zobaczyłam przepis, wiedziałam, że muszę go zrobić!

Syrop cynamonowy:
1 mała buteleczka

  • 250 ml wody
  • 2 laski cynamonu
  • 160 g brązowego cukru

Laski cynamonu zalewamy wodą, stawiamy na palniku i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy cukier, zmniejszamy ogień. Gotujemy do czasu, aż cały cukier się rozpuści. Ściągamy z palnika, odstawiamy do przestudzenia. Laski cynamonu wrzucamy do butelki, zalewamy ostudzonym syropem. Zamykamy i odstawiamy. Można przechowywać w temperaturze pokojowej.

2014-12-22 13.05.44

Przepis znaleziony tutaj.

Reklamy

6 thoughts on “Syrop cynamonowy”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s