Pieczony łosoś z frytkami

2014-12-20 16.11.10

Jak nie przepadam za rybami, tak łosoś przyrządzony zgodnie z instrukcjami Jamiego, zdecydowanie przypadł mi do gustu! Reszta ucztujących też była zadowolona z efektu i rybka bardzo szybko poszła w zapomnienie. Do tego jeszcze cała masa smażonych na raty frytek (w malutkiej, złośliwej frytkownicy) i mamy cudowne fish&chips, ale domowe i może odrobinkę mniej tuczące, bo przecież łosoś z piekarnika. Ktoś nieśmiało zasugerował żeby takiego pieczonego w dużym kawałku łososia podać na wigilię zamiast karpia, ale to się raczej nie uda. A szkoda. Bo za rybami naprawdę nie przepadam, zwłaszcza za tymi świątecznymi…

Pieczony łosoś:

  • 1 cały filet z łososia (1 kg) ze skórą, bez ości i łusek
  • oliwa z oliwek
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • sól morska
  • mieszanka kolorowego pieprzu
  • 1 cytryna

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Łososia wkładamy do naczynia żaroodpornego, skórą w górę i skrapiamy oliwą. Nacieramy rybę solą i pieprzem, posypujemy listkami rozmarynu. Pieczemy na górnej półce piekarnika przez około 25 minut, aż będzie gotowy w środku.
Gotową rybę przekładamy na półmisek, ostrożnie ściągamy skórę, tak by pozostała w jednym kawałku. Wkładamy ją z powrotem do naczynia, wewnętrzną stroną do góry. Pieczemy skórę kilka minut, aż będzie złocista i chrupiąca. Skórę przekładamy z powrotem na łososia. Rybę podajemy na gorąco lub w temperaturze pokojowej, z pociętą na ćwiartki cytryną.

sss

Frytki domowe:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 litr oleju roślinnego
  • sól morska do smaku

Ziemniaki obieramy (lub jeśli mają cieniutką skórkę – mocno szorujemy i zostawiamy w łupinkach), kroimy w grube plastry. Każdy plaster kroimy, by uzyskać pojedyncze frytki. Płuczemy je w czystej wodzie, by pozbyć się nadmiaru skrobi. W głębokim rondlu lub frytkownicy rozgrzewamy olej do około 185 stopni. Porcje frytek przed wrzuceniem do tłuszczu osuszamy papierowym ręcznikiem. Smażymy do złotego koloru, wyciągamy, odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy gorące, posypane solą morską.

2014-12-20 16.51.26

Przepis na łososia pochodzi z książki: „Gotuj sprytnie jak Jamie”.
Świąteczna rybka

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s