Waniliowe scones z rodzynkami

2014-10-14 11.12.52

Scones to mój awaryjny plan śniadaniowy, gdy akurat braknie pieczywa, a nikomu nie chce się wyściubiać nosa z domu. Ale to śniadanie nieśpieszne, leniwe, bo ciasto swoje musi odleżeć. To też miły dodatek do śniadania dla większej ilości osób, gdy na stole obok jajek, wędliny i sera można znaleźć słoiczek domowego dżemu i talerz gorących scones. Tradycyjnie Anglicy zajadają się nimi na podwieczorek, ale dla mnie to pozycja wybitnie śniadaniowa.

Waniliowe scones z rodzynkami:
12 sztuk

  • 250 g mąki
  • 50 g domowego cukru waniliowego
  • 100 g zimnego masła
  • 125 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • duża garść rodzynek

W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym, rodzynkami i szczyptą soli. Dodajemy masło pokrojone w kostkę i mleko. Szybko zagniatamy gładkie ciasto, owijamy je w folię i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Następnie ciasto wyciągamy i przez kolejne 30 minut pozwalamy mu odpocząć w temperaturze pokojowej.
Po upływie tego czasu, ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm. Szklanką wycinamy koła o średnicy 6 cm. Pozostałe ciasto zagniatamy i ponownie wycinamy, aż całe ciasto zostanie zużyte. Gotowe bułeczki smarujemy z wierzchu mlekiem, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 12-14 minut. Wyciągamy z piekarnika, lekko studzimy i podajemy.

2014-10-14 11.55.41

 

Inspiracja z magazynu „To jest pyszne” numer 3/2013

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s