Pancakes z karmelizowaną gruszką i kardamonem

2014-12-16 12.59.46

Kolejna śniadaniowa propozycja. Delikatne pancakes na kwaśnej śmietanie, wzbogacone wyczuwalnym aromatem kardamonu; podane z mięciutką gruszką i polane karmelowo-maślanym sosem. Takie śniadania lubię bardzo! Zwłaszcza, że jak wszystkie tego typu placuszki robią się bardzo szybko i praktycznie bezproblemowo. Jeśli macie pod ręką gruszkę, nie zwlekajcie nawet chwili! A kardamon można zastąpić wanilią (zamiast brązowego cukru dodając do ciasta cukier waniliowy) lub imbirem, który zawsze dobrze idzie w parze z gruszkami (pół łyżeczki mielonego imbiru do ciasta). Smacznego!

2014-12-16 12.59.34

Pancakes z karmelizowaną gruszką i kardamonem:
około 6-8 sztuk

  • 1 gruszka
  • 30 g masła
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka zarodków pszennych
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 owoce kardamonu

Gruszkę obieramy i kroimy w plastry. Masło roztapiamy na patelni, wsypujemy dwie łyżeczki cukru, czekamy, aż zacznie się karmelizować. Zmniejszamy ogień, układamy plasterku gruszki i dusimy tak długo, aż zmiękną. W tym czasie przygotowujemy placuszki: jajko roztrzepujemy w misce, dodajemy śmietanę i wszystkie suche składniki. Na końcu wrzucamy wyłuskane i rozbite w moździerzu ziarna kardamonu. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodajemy odrobinę jeszcze mleka. Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej, smażymy malutkie placuszki z obu stron na złoty kolor. Podajmy polane karmelowym masłem z duszenia gruszek i z miękkimi plastrami owocu.

2014-12-16 12.58.48

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Pancakes z karmelizowaną gruszką i kardamonem”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s