Domowe krówki

2014-12-15 12.53.05

Domowe krówki to świetny pomysł na Gwiazdkowy prezent. Możecie zrobić je dla kogoś z rodziny, dla przyjaciół… albo dla siebie! Co sobie będziemy żałować przed świętami, hm? Są uzależniająco pyszne: mleczno-karmelowe z lekką nutą wanilii. Trudno powstrzymać się przed sięgnięciem po następną. Przepis jest naprawdę prosty, a najwięcej czasu zajmie chłodzenie krówek w lodówce. Jeszcze tylko ozdobny papier do zawijania i przepyszny prezent gotowy!

2014-12-15 12.54.31

Domowe krówki:

  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 150 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 50 g masła

Mleko mieszamy z cukrem i ekstraktem waniliowym w garnku o grubym dnie. Stawiamy na palniku i gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając drewnianą łyżką,  by mieszanina nie przywarła do dna lub ścianek garnka. Z czasem masa zacznie gęstnieć i nabierać złotego koloru właściwego krówkom. Kiedy ładnie zbrązowieje i z trudem będzie skapywać z łyżki (około 15-20 minut gotowania), ściągamy z ognia i wrzucamy masło. Mieszamy, aż masło się rozpuści, a cała masa się ujednolici. Przelewamy do silikonowej keksówki (lub do zwykłej formy wyłożonej dokładnie folią spożywczą). Pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy masa krówkowa ostygnie do temperatury pokojowej, wstawiamy ją do lodówki na minimum 2 godziny (a najlepiej na noc). Po schłodzeniu, wyciągamy z formy i ostrym nożem kroimy w prostokąty. Przechowujemy w lodówce, nie dłużej niż 1 tydzień.

2014-12-15 12.55.39

Advertisements

4 myśli nt. „Domowe krówki”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s