Muffiny a la Sacher

xx

Siostra poprosiła mnie o czekoladowe babeczki, ale nie określiła jakie dokładnie miałby być. Samo hasło „czekolada” zostawia wszak ogromne pole do popisu. Miałam więc wolną rękę i długą listę przepisów do wykorzystania. Padło na muffiny inspirowane tortem Sachera – głównie dlatego, że domowa konfitura morelowa czekała na swój moment. Swoją drogą w oryginalnym przepisie wkradł się chyba błąd, albo ktoś powinien dokładnie sprecyzować jak duże babeczki pieczono przy opracowywaniu receptury. Już czytając składniki stwierdziłam, że nie ma mowy, by wyszło z tego dwanaście sztuk. I faktycznie wychodzi idealnie sześć. Ale może to i lepiej, bo są bardzo, bardzo słodkie. Zależnie od zapotrzebowania na słodkości może to być zaleta lub wada. Tym którzy je dostali, podobno bardzo smakowały.

Muffiny a la Sacher:
6 sztuk

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła
  • 1 jajko
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
  • 80 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g konfitury morelowej

50 g czekolady topimy na parze razem z masłem i studzimy. Jajko roztrzepujemy w dużej misce, dodajemy cukier, szczyptę soli i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Łączymy ze stopioną czekoladą i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Nakładamy do wyłożonych papilotkami foremek. Pieczemy przez 20 minut w 170 stopniach. Studzimy na kratce.
Konfiturę mieszamy z dwiema łyżkami ciepłej wody. Ostudzone muffiny wyciągamy z papierowych papilotek i smarujemy z wierzchu konfiturą. Odstawiamy na około 10 minut do lodówki, by konfitura zastygła. Pozostałe 150 g czekolady topimy w kąpieli wodnej. Zanurzamy muffiny, ciągle ciepłe dekorujemy np. cukrowymi perełkami lub bez dodatkowych ozdób pozostawiamy do ostygnięcia.

2014-12-10 11.23.40

Przepis z numeru specjalnego „Moje Gotowanie: słodkie klimaty”; listopad-grudzień 2014.

Advertisements

Jedna myśl nt. „Muffiny a la Sacher”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s