Lussekatter

2014-12-12 12.19.43

Szafranowe bułeczki planowałam już w listopadzie, ale wstrzymywałam się z ich przygotowaniem do 13 grudnia, bo wtedy właśnie w Szwecji hucznie obchodzony jest dzień świętej Łucji. Lussekatter są przysmakiem dedykowanym na ten właśnie moment roku. Ich kształt podobno ma odnosić się do oczu świętej. Dla mnie najciekawszym faktem związanym ze św. Łucją jest to, iż jest ona patronką włoskiego miasta Syracuz, w którym (według podań) urodziła się i zginęła. Skąd więc tak silny kult Łucji w Szwecji, na drugim końcu Europy? Mi najbardziej podoba się wersja mówiąca, że kult świętej sprowadzili do swojej ojczyzny Wikingowie… Ale jest w tym bardzo niewiele prawdy, choć przyznacie brzmi intrygująco. Ciekawą – i bardziej wiarygodną – notkę na ten temat można przeczytać na stronie Szwedzkiej ambasady (o tu!), warto zerknąć jeśli was też zainteresował ten temat. A teraz świętujmy razem z pysznymi szafranowymi drożdżówkami!

Bułeczki szafranowe „Lussekatter”:
14 sztuk

Ciasto:

  • 10 g drożdży suszonych
  • 250 ml mleka
  • 600 g mąki
  • 100 g masła
  • 75 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli

Syrop szafranowy:

  •  25 ml wody
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 1/2 g szafranu

Przybranie:

  • rodzynki
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki wody

2014-12-12 12.22.03

 

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!

Wodę z cukrem na syrop mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy szafran i odstawiamy na bok do wystygnięcia. Drożdże mieszamy w dużej misce z letnim mlekiem. Dodajemy 500 g mąki, pokrojone na kawałki masło, cukier, jajko, sól i ostudzony syrop szafranowy. Wyrabiamy mikserem lub ręcznie, w razie potrzeby dosypując mąki. Wyrabiamy przez minimum 5 minut. Kiedy ciasto jest gładkie i łatwo odchodzi od ręki, odkładamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po około 30 minutach powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto odpowietrzamy (ugniatając je przez chwilę) i dzielimy na około 14-18 kawałków (60-70 g każdy). Z każdego kawałka tworzymy długi i cieniutki wałeczek o długości około 25 cm. Zwijamy końcówki w odwrotnych kierunkach, tworząc literę S. W ciasto wciskamy rodzynki.* Gotowe bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając miejsce do wyrośnięcia. Przykrywamy i odstawiamy na około 20-30 minut, do podwojenia objętości. Jajko ubijamy z wodą i solą, smarujemy wierzch bułeczek, a następnie posypujemy je cukrem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni przez około 5 minut, aż nabiorą złotego koloru.

* przed drugim wyrastaniem bułeczki można zamrozić. Później wystarczy rozmrozić je przez noc w lodówce, a następie przenieść w ciepłe miejsce i kontynuować według przepisu.

n

Przepis z „Fika: przepisy na 30 klasycznych wypieków”.

Reklamy

2 thoughts on “Lussekatter”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s