Rozkoszne ciasteczka żurawinowe

2014-12-08 11.59.27

Bardzo chciałam zrobić ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą, ale każdy przepis, który znalazłam w sieci wydawał się być „nie taki jak trzeba”. Koniec końców postanowiłam się odstresować przeglądając na tumblr wszystko co jest otagowane jako „cookies”. Bardzo relaksujące zajęcie, polecam! Tylko apetyt strasznie rośnie od tych wszystkich pięknych zdjęć. Tam trafiłam na Cranberry Bliss Cookies, które okazały się być dokładnie tymi, których szukałam. Internet to jednak źródło niekończących się inspiracji! Podobno ciasteczka smakują jak ciastko sprzedawane w pewnej sieci kawiarnianej na S. Nie wiem; nigdy nie byłam, nigdy nie próbowałam. Ale tak czy siak – ciastka bardzo smaczne i godne polecenia!

Rozkoszne ciasteczka z żurawiną:
około 12 sztuk

Ciasteczka:

  • 210 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g białej czekolady
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny

Lukier:

  • 125 g twarożku
  • 50 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru

Przybranie:

  • 1/2 szklanki posiekanych suszonych żurawin
  • 50 g białej czekolady

W misce mieszamy mąkę razem z solą i proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko. Kiedy masa maślana się ujednolici, dodajemy stopniowo suche składniki. Cały czas miksujemy, aż ciasto zacznie zbijać się w kulę. Dodajemy pokrojoną czekoladę i żurawinę, mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto chłodzimy przez pół godziny. Po tym czasie za pomocą łyżki do lodów formujemy równe porcje ciasta, które układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy w 175 stopniach przez około 10-12 minut, aż brzegi się zezłocą. Studzimy na kratce.
Kiedy ciastka stygną można przygotować lukier. Twarożek (koniecznie w temperaturze pokojowej!), miksujemy razem z roztopioną czekoladę. Dodajemy ekstrakt waniliowy i cukier*. Miksujemy, aż lukier będzie gładki i jednolity. Nakładamy na ostudzone ciasteczka. Posypujemy je pokrojoną drobno żurawiną i za pomocą widelca rysujemy wzorki roztopioną czekoladą.

* w oryginalnym przepisie jest dużo więcej cukru (około 100 g)

2014-12-08 12.00.07

Oryginał do zobaczenia tutaj.

Advertisements

Jedna myśl nt. „Rozkoszne ciasteczka żurawinowe”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s