Sernikowe pancakes

2014-12-06 11.21.27

Genialnie proste placuszki, które wymagają niedużo zachodu, a dają mnóstwo radości. Ser nadaje im wyjątkowy smak i fakturę, a ubite białka lekkość. Do tego jeszcze miód i mandarynki. Jak dla mnie śniadanie idealne!

2014-12-06 11.22.50

Sernikowe pancakes:
około 10-12 sztuk

  • 225 g serka wiejskiego
  • 3 jajka
  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g cukru waniliowego

+ miód i mandarynki wedle uznania

Oddzielamy żółtka od białek. Starannie ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy serek wiejski. W drugiej misce białka ubijamy, ale bardzo delikatnie – to nie ma być piana na bezę. Ubite białka łączymy z masą twarogową. No rozgrzanej patelni smażymy nieduże placuszki. Kiedy stężeją od spodu przewracamy je na drugą stronę. Kiedy są już złociste i apetyczne, przekładamy je na ogrzany talerz. Polewamy płynnym miodem, posypujemy cząstkami mandarynek.

Przepis Nigelli Lawson z „Nigella Ucztuje”,  z drobnymi modyfikacjami (Nigella podaje placuszki z truskawkami macerowanymi w occie balsamicznym).

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s