Gorąca czekolada z żurawiną i rumem

b

Zima coraz bliżej, choć póki co u mnie w ogrodzie na drzewach tylko szadź. Śniegu jeszcze nie widziałam, ale sądzę, że to już tylko kwestia czasu. Wiatr wieje, mróz szczypie w policzki… a ja znów rozpisuję się pogodzie! Ale zarysowanie tła i miejsca akcji jest ważne, prawda? Bohaterką dzisiejszego wpisu jest gorąca czekolada, która pięknie wpasuje się w przedświąteczną atmosferę. Łączy swoje siły z rumem i suszoną żurawiną, a razem pomagają nam zapomnieć o niesprzyjających warunkach atmosferycznych. Do tego ten zastrzyk hormonu szczęścia! Od razu się człowiekowi lżej robi na duchu i jakoś tak mniej boli popołudniowy zmierzch.

Gorąca czekolada z żurawiną i rumem:
2 porcje

  • 500 ml mleka
  • 75 ml śmietany kremówki
  •  tabliczka gorzkiej czekolady
  • 25 g suszonej żurawiny
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka miodu
  • 6 łyżeczek rumu
  • lody śmietankowe
  • 2 pokruszone ciasteczka (np. z kandyzowanym imbirem)

Mleko gotujemy razem ze śmietanką, wkruszamy czekoladę i podgrzewamy, mieszając, ale nie pozwalamy się zagotować. Kiedy czekolada całkiem się roztopi dodajemy suszoną żurawinę, miód i przyprawę do piernika. Na końcu wlewamy rum. Do filiżanek nakładamy po gałce lodów śmietankowych, zalewamy gorącą czekoladą i posypujemy pokruszonymi ciasteczkami.

a

Reklamy

Jedna myśl nt. „Gorąca czekolada z żurawiną i rumem”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s