Szwedzki glögg

2014-12-02 16.06.12

 

Kolejna wariacja na temat grzanego wina. Tym razem Glögg, czyli grzane wino po szwedzku, podawane z bakaliami. Bardzo rozgrzewające, ma dodatkowy atut w postaci chrupiących migdałów i nasączonych winem rodzynek, które po wypiciu można wyjadać ze szklanki. Dla mnie niestety przegrywa w starciu ze zwykłym grzańcem, ale w domu zdobył już fanów i na pewno będziemy do niego wracać.

 

2014-12-02 16.09.37

Szwedzki glögg:

  • butelka czerwonego wina
  • 50 ml wódki*
  • 2 kawałki kory cynamonowej
  • 8 goździków
  • 12 nasion kardamonu
  • 25 g drobnego cukru
  • 25 g blanszowanych migdałów
  • 25 g rodzynek

W dużym garnku łączymy wino z wódką, cukrem i przyprawami. Odstawiamy wszystko, najlepiej na całą noc, aby aromaty się połączyły. Następnego dnia wino podgrzewamy na małym ogniu, aż prawie zawrze. Do szklanek wsypujemy rodzynki i migdały. Glögg, przelewamy przez sitko do dzbanka i rozlewamy do szklanek.

* Nigella w swoim przepisie podaje 150 ml szwedzkiej wódki.

2014-12-02 16.08.56

 

Przepis Nigelli Lawson z „Jak być domową boginią”.

Reklamy

2 thoughts on “Szwedzki glögg”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s