Rozgrzewające ciasteczka z kandyzowanym imbirem

c

To są ciasteczka naprawdę rozgrzewające. Szczypiące w język, chrupiące pod zębami. Nie za słodkie, a w sam raz. Jeśli nie przepadacie za zbyt intensywnymi smakami (zwłaszcza ostrymi) możecie zredukować ilość imbiru nawet do 40 gramów. Dla mnie są w sam raz! Zwłaszcza te z dodatkiem gorzkiej czekolady (50 g gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli parowej z łyżeczką rumu). To świetny pomysł na wykorzystanie kandyzowanego imbiru, który zostaje po przepisie na syrop imbirowy.

Ciasteczka z kandyzowanym imbirem:
około 30 sztuk

  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 100 g brązowego cukru
  • 60 g kandyzowanego imbiru
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka rumu
  • 1 łyżka soku z pomarańczy

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy żółtko i posiekany imbir. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wsypujemy do masy maślanej, dolewamy rum i sok z pomarańczy. Zagniatamy, aż ciasto zrobi się gładkie (w razie potrzeby dolewamy odrobinę soku z pomarańczy lub podsypujemy mąką). Gotowe ciasto odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce – może to być lodówka, ale w tych warunkach pogodowych, jak dla mnie sprawdza się nawet balkon. Po tym czasie rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i wycinamy ciastka w dowolnym kształcie. Obtaczamy je w brązowym cukrze lub pozostawiamy bez dodatków. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy przez około 10-15 minut w temperaturze 165 stopni. Są bardzo delikatne więc, przenosimy je z blachy na kratkę dopiero, gdy trochę przestygną. Można udekorować gorzką czekoladą.

2014-12-01 16.17.28

Advertisements

6 myśli nt. „Rozgrzewające ciasteczka z kandyzowanym imbirem”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s