Wyborne bułeczki cynamonowe

b

Znane jako kanelbullar albo cinnamon rolls. Zabójczo smaczne, zwłaszcza, gdy tak jak ja lubicie kardamon i cynamon. Kojarzą mi się z wakacjami w Szwecji, gdzie zjadaliśmy przynajmniej jedną dziennie (wymiennie z Ciastem Miłości). Ale takie domowe mimo wszystko smakują dużo, dużo lepiej! Przepis znalazłam w książce zatytułowanej prosto „Fika”, którą kupiłam przy ostatniej wizycie w Ikei. Dla tych, którzy jeszcze nie wiedzą podpowiadam: Fika to posiłek między posiłkami; czas, gdy Szwedzi odrywają się od pracy czy innych wykonywanych zajęć i wspólnie piją kawę oraz raczą się przekąskami takimi jak właśnie cynamonowe bułeczki. Fika może być jedna, a może ich być więcej. Tam gdzie spędzałam wakacje przerwy na jedzenie były aż trzy i nikt nie protestował.
Z podanej proporcji wychodzi około 16 bułeczek, a dla mojej rodziny to jednak trochę za dużo – dlatego połowę zamroziłam zaraz po pokrojeniu (przed drugim wyrastaniem). To bardzo fajne rozwiązanie, bo potem wystarczy przełożyć je na noc z zamrażalnika do lodówki, a rano wyciągnąć, i upiec. Najlepiej zacząć dzień od takiej właśnie dawki miłości do samego siebie!

Bułeczki cynamonowe:
ok. 16 sztuk

Ciasto:

  • 10 g drożdży suszonych
  • 250 ml mleka
  • 550 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżki rozdrobnionego kardamonu

Nadzienie:

  • 50 g marcepanu
  • 50 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 czubata łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka cynamonu

Przybranie:

  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki wody
  • cukier kryształ do posypania

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!

Drożdże mieszamy w dużej misce z letnim mlekiem. Dodajemy 450 g mąki, pokrojone na kawałki masło, cukier, jajko, sól i kardamon. Wyrabiamy mikserem lub ręcznie, w razie potrzeby dosypując mąki (mi zostało potem około 50 g). Wyrabiamy przez minimum 5 minut. Kiedy ciasto jest gładkie i łatwo odchodzi od ręki, odkładamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po około 30 minutach powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: rozdrobniony marcepan, ucieramy z masłem i pozostałymi składnikami aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Wyrośnięte ciasto odpowietrzamy (ugniatając je przez chwilę) i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na kształt prostokąta. Rozprowadzamy nadzienie cynamonowe i zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Zamoczonym w wodzie nożem kroimy 2-3 kawałki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając miejsce do wyrośnięcia. Przykrywamy i odstawiamy na około 20-30 minut, do podwojenia objętości. Jajko ubijamy z wodą i solą, smarujemy wierzch bułeczek, a następnie posypujemy je cukrem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni przez około 7-8 minut, aż nabiorą złotego koloru.

2014-11-27 10.12.15

Przepis zaczerpnięty z: „Fika: przepisy na 30 klasycznych wypieków”

Advertisements

5 myśli nt. „Wyborne bułeczki cynamonowe”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s