Świąteczne muffiny z żurawiną

DSC_0138

No tylko na nią popatrzcie: taka czerwona i świąteczna! Ma w sobie coś fascynującego ta żurawina. Podobno najlepsza jest po pierwszych przymrozkach, bo owoce tracą wtedy gorycz (dlatego idąc za radą znalezioną na jakimś blogu ja swojej świeżej żurawinie zafundowałam 24 godzinny przymrozek w zamrażalniku). Na ogół kojarzona z dżemo-podobnym tworem, który zaoferują nam do grillowanego sera udającego oscypek. Myślę jednak, że ma dużo więcej do zaoferowania, a teraz bez większego trudu znajdziemy ją w sklepach i na targach. Sama mam jeszcze dwa pomysły na jej wykorzystanie, a jak trudno było się zdecydować który przepis wykorzystać jako pierwszy. Postawiłam jednak na prostotę – muffiny! Bardzo smaczne, z kwaskowatymi żurawinami, twarożkiem i odrobiną skórki pomarańczowej, by było jeszcze bardziej świątecznie.

DSC_0001

Muffiny z żurawiną i twarożkiem:
ok. 12 sztuk

  • 100 g  dowolnego twarożku
  • 100 g brązowego cukru + 25 g
  • 50 g cukru waniliowego + 25 g
  • 170 g świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 75 ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • 2 łyżki mleka (niekoniecznie, tylko jeśli masa będzie bardzo gęsta)

Żurawinę (jeśli jest mrożona – trzeba ją najpierw ogrzać do temperatury pokojowej!) wymieszać z 25 g brązowego cukru. Podgrzewać w małym rondelku, cały czas mieszając, aż zacznie pękać i puści sok. Zdjąć z palnika i odstawić do wystudzenia. Twarożek wymieszać z 25 g cukru waniliowego, odstawić.  Do miski wsypać suche składniki (mąkę, proszek, szczyptę soli, oba rodzaje cukru), dodać jajka, skórkę z pomarańczy, olej i przestudzoną żurawinę. Wymieszać szybko i niedokładnie – ciasto może, a nawet powinno pozostać z grudkami. Jeśli masa będzie bardzo gęsta można dodać mleka. Foremkę do muffin wyłożyć papilotkami, do każdej nałożyć ciasta, do mniej więcej 2/3 wysokości papilotki. Na wierzchu każdej muffinki zrobić mały otworek i nałożyć do niego odrobinę twarożku (około 1 łyżeczki). Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 – 30 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce, posypać cukrem pudrem.

DSC_0011

Oryginał przepisu do zobaczenia tutaj.

Reklamy

3 thoughts on “Świąteczne muffiny z żurawiną”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s