Karmelowe oczka

DSC_0134

Karmelowe oczka, czyli najbardziej rozpustne ciasteczka jakie jadłam (przynajmniej ostatnio…). Słodkie – może nawet trochę za słodkie – więc polecam zmniejszyć ilość cukru. Piekłam z połowy podanego przepisu, a i tak wyszło ich sporo. Babcia stwierdziła, że to idealne ciasteczka na przyjęcia, bo każdy zje po jednym i wystarczy na dłuższy czas. Nietypowa oszczędność… Oryginalnie w przepisie były karmelowe cukierki, ale z powodzeniem można zastąpić je kajmakiem, krówkami, kukułkami czy masłem orzechowym. Ogranicza was tylko wyobraźnia!

DSC_0109

Karmelowe oczka:
na około 20 ciasteczek
(połowa oryginalnej proporcji)

  • 75 g orzechów laskowych
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 150 g brązowego cukru
  • 180 g mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g masy kajmakowej

Orzechy siekamy. Czekoladę topimy razem z masłem w kąpieli wodnej. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy lekko przestudzoną czekoladę, później mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i na końcu orzechy. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni, na wyłożoną papierem do pieczenia blachę nakładamy kuliste porcje ciasta (świetnie sprawdza się tutaj gałkownica do lodów!). W każdej kulce robimy małe wgłębienie, w które nakładamy masę kajmakową. Pieczemy przez około 10-15 minut. Zdejmujemy z blachy dopiero, gdy ostygną (wcześniej są bardzo łamliwe).

DSC_0130

Przepis znaleziony w wydaniu specjalnym Mojego Gotowania: „Słodkie Klimaty: Czekolada i karmel”; Listopad-grudzień 2014.

W orzechowym raju 3
 

Advertisements

Jedna myśl nt. „Karmelowe oczka”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s