Ciasto, śliwki i beza

2014-11-04 12.24.59

Takie ciasta znikają w jedno popołudnie. Maślany spód, lekko kwaskowate śliwki, chrupiąca beza – a to wszystko zwieńczone aromatem cynamonu. Bardzo jesienne, bardzo kojące, bardzo uszczęśliwiające. Trochę żałuję, że upiekłam tylko z połowy podanych składników.

Mam straszliwego pecha do komputerów. Ledwo co kupiłam nowy, a już muszę go odsyłać do serwisu. Chyba rzeczywiście jestem anty-talentem technicznym i szkodzę urządzeniom przez sam swój dotyk. Na szczęście kilka gotowych wpisów czeka już na publikację. Większe niż zwykle zastoje nie są więc przewidziane.

2014-11-04 12.06.51

Ciasto ze śliwkami i bezą:
forma 21×21

  • 100 g masła
  • 30 g cukru z wanilią
  • 3 żółtka
  • 210 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 400 g śliwek
  • 3 białka
  • 100 g cukru
  • 1/3 łyżeczki cynamonu

Formę wykładamy papierem do pieczenia.  Śliwki myjemy, przecinamy na pół i usuwamy pestki. Masło ucieramy na puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy 15 g cukru z wanilią i żółtka jajek. Gdy masa się ujednolici, dodajemy do niej mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy drewnianą łyżką, aż do uzyskania kruszonki. Garść odkładamy na bok do późniejszego wykorzystania. Resztę wysypujemy na dno blaszki i lekko ugniatamy. Układamy połówki śliwek przecięciem do góry i posypujemy je cynamonem wymieszanym z pozostałymi 15 gramami cukru z wanilią.
Białka ubijamy na sztywno, a potem stopniowo dodajemy cukier wymieszany z 1/3 łyżeczki cynamonu. Lśniąca piana to dobrze ubita piana, którą przekładamy do worka cukierniczego z gwieździstą końcówką. Wyciskamy bezę na wierzch ciasta, tworząc kratkę. W oczka między kratkami wsypujemy odłożoną wcześniej kruszonkę.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, później temperaturę zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy przez kolejne 35 minut.

2014-11-04 11.02.39

 

Oryginał przepisu z pięknymi zdjęciami krok-po-kroku można znaleźć tu.

Reklamy

3 thoughts on “Ciasto, śliwki i beza”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s