Muffiny karmelowo-bananowe

2014-10-26 13.46.16

Wszystko jest ostatnio strasznie zakręcone. Czas pędzi w takim tempie, że czasem nawet nie wiem już jaki jest dzień tygodnia. Między pracą, a uczelnią nieustannie staram się kraść krótkie chwile na małe tête-à-tête z moją kuchnią. Nie jest to proste zadanie, a ja z każdym dniem tęsknię mocniej. Te muffiny też zrobiłam gdzieś między. Między kuchnią, a łazienką i w drodze przez sypialnie. W biegu, nerwowo i niemal mechanicznie. Ciągle zerkając na zegarek, by  zdążyć do wyjścia. A one mimo tego pośpiechu ukoiły mnie swoim słodkim smakiem i nieco wilgotną, ciężką fakturą. Faktycznie bardziej bułeczki niż babeczki. Karmelowo-bananowe, pierwsze które wyskoczyły w wyszukiwarce, gdy po przebudzeniu szukałam pomysłu na drugie śniadanie. Świetnie smakowały z kawą. I tylko zdjęcia takie niewyjściowe…

2014-10-26 13.10.47

Muffiny karmelowo-bananowe:
6 sztuk

  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 20 g brązowego cukru
  • 40 g masła
  • 60 g masy kajmakowej
  • 100 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

W jednej misce mieszamy wszystkie składniki mokre i suche: rozgniecionego widelcem banana, roztopione i ostudzone masło, masę kajmakową, jajko, cukier, proszek do pieczenia i mąkę. Jeśli masa wydaje się być zbyt ciężka można dodać łyżkę jogurtu albo śmietany. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papilotkami formy. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut (do suchego patyczka).

Ostudzone muffiny zjadamy na drugie śniadanie, starając się nie poparzyć ust zbyt ciepłą kawą. Albo jeszcze gorące, popijamy stygnącą herbatą.    

2014-10-26 13.43.54

 

Oryginał do zobaczenia tu.

 

Reklamy

2 myśli nt. „Muffiny karmelowo-bananowe”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s