Ciasto marchewkowe z kremem karmelowym

2014-10-18 14.34.40

Są takie dni, że człowiek nie ma ochoty wyściubić nosa spod kołdry, a co dopiero myśleć o wyjściu z domu. Zimno, pada i wieje. No jak w takich warunkach funkcjonować? Jesień w tym mniej sympatycznym wydaniu zagościła w moich okolicach. Z chandrą walczę w jedyny słuszny sposób. Nie ma przecież nic bardziej kojącego od ciepła bijącego z uchylonego piekarnika i zapachu ciasta. Tym razem marchewkowego, które jest uzależniająco pyszne i idealnie pasuje do tych jesiennych klimatów. Korzenne w smaku, mięciutkie i lekko wilgotne. Przełożone karmelowym kremem z serca mascarpone. Ideał w kategorii ciast marchewkowych. Przed chwilą wstawiłam do lodówki drugie, bo pierwsze zniknęło w przeciągu godzin i domownicy domagali się powtórki z rozrywki. Jakże mogłabym im odmówić? Szczególnie, gdy przekupili mnie wielkim pudełkiem ulubionego earl grey’a…
Wam też polecam, a autorce przepisu dziękuję za uczynienie października trochę smaczniejszym i bardziej znośnym mimo niesprzyjającej aury.

2014-10-18 14.29.48

 

Ciasto marchewkowe z kremem karmelowym:
tortownica 20 cm

  • 300 g startej marchewki
  • 75 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 2 duże jajka
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 180 g brązowego cukru
  • 175 g mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piekarnika
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 duże łyżki masy kajmakowej z puszki

W jednej misce mieszamy mąkę z przyprawami, sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. W drugiej łączymy jajka, olej i brązowy cukier. Do rozmieszanych mokrych składników dodajemy startą marchewkę i posiekane orzechy (ja swoje zmieliłam w blenderze). Dodajemy odrobinę skórki startej z wyparzonej cytryny i suche składniki, a następnie mieszamy całość do ujednolicenia. Gotowe ciasto równo rozkładamy do dwóch tortownic o średnicy 20 cm (dno koniecznie musi być wyłożone papierem do pieczenia, bo inaczej wyciąganie zmienia się w koszmar!). Jeśli nie masz dwóch tortownic, spokojnie możesz piec ciasto na dwie raty. W obu wersjach każdy blat potrzebuje około 30 minut w 160 stopniach. W razie wątpliwości sprawdzamy patyczkiem.  Ciasto ostrożnie wyciągamy z tortownicy i odstawiamy do wystudzenia. Jest bardzo delikatne!
Krem to już prosta sprawa – miksujemy mascarpone z kajmakiem i tak przygotowaną masą przekładamy wystudzone blaty. Jeśli krem jest zbyt lejący wystarczy odrobinę schłodzić go w lodówce. Dekorujemy orzechami włoskimi – u  mnie również posiekanymi.

 

2014-10-18 14.36.44

Oryginał do zobaczenia tutaj. Jeszcze raz dzięki za ten przepis!

Advertisements

3 myśli nt. „Ciasto marchewkowe z kremem karmelowym”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s