Drożdżowe bułeczki z nadzieniem śliwkowo-jabłkowym

DSC_0116

No i narobiło się zaległości! Na aparacie czekają zdjęcia jeszcze z sierpnia, przepisy plączą się zapisane odręcznie na kartkach. I choć czas (mimo natłoku obowiązków) na bloga zawsze się znajdzie… to moje możliwości techniczne są mocno ograniczone. Komputery mnie nie lubią, oj nie lubią. Tak więc kradnę na chwilę nie swój laptop i robię co mogę, by ruszyć do przodu. Nowy komputer już na horyzoncie (na szczęście!).

A czas oczekiwania umilają takie właśnie drożdżowe bułeczki z owocowym nadzieniem. Idealne do szkoły, pracy czy… na piknik. Bo  w ciągu dnia pogoda bywa jeszcze nie najgorsza, a trzeba łapać słońce kiedy tylko się da. Trzeba się szykować, wszak nadchodzi zima.

Drożdżowe bułeczki z nadzieniem śliwkowo-jabłkowym
5 sztuk

Na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 1 opakowanie drożdży liofilizowanych (7 g)
  • 125 ml mleka
  • 1 jajko, 1 żółtko
  • 20 g cukru trzcinowego
  • 50 g masła
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 2 jabłka
  • 5 śliwek
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 25 g masła
  • szczypta cynamonu

DSC_0108

Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z drożdżami, cukrem i szczyptą soli. Dodajemy mleko, jajko i żółtko (jajka powinny mieć temperaturę pokojową, mleko można lekko podgrzać) i wyrabiamy ciasto przez około 5 minut. Stopniowo dolewamy roztopione (i ostudzone!) masło, cały czas wyrabiając, by ciasto wchłonęło tłuszcz. Po 10 minutach ciasto powinno być już miękkie i elastyczne. Obsypujemy je lekko mąką, wkładamy do miski i przykrywamy czystą ściereczką. Ciasto powinno wyrastać w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (u mnie 40 minut).

W tym czasie możemy przygotować nadzienie. Jabłka myjemy i obieramy; wycinamy gniazdka nasienne i kroimy w małe kawałki. Śliwki myjemy i drylujemy; również kroimy. Na patelni roztapiamy masło razem z cukrem. Gdy jest już rozgrzane wrzucamy owoce i ustawiamy ogień na średni. Dusimy owoce aż się rozpadną. Doprawiamy cynamonem i ostawiamy do przestygnięcia.

Wyrośnięte ciasto ugniatamy krótko, by pozbyć się nadmiaru powietrza, a potem dzielimy na pięć równych części (jeśli lubicie być dokładni możecie ciasto zważyć i podzielić wagę przez pięć). Formujemy placuszki, na środek każdego nakładamy 1-2 łyżeczki farszu i zaklejamy. Układamy łączeniem do dołu na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Gotowe bułeczki zostawiamy na kolejne 10 minut do drugiego wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Bułeczki smarujemy odrobiną mleka i posypujemy cukrem perlistym. Pieczemy przez około 20 minut lub dłużej aż nabiorą złocistego koloru. Studzimy na kratce.
DSC_0101

Reklamy

2 myśli nt. „Drożdżowe bułeczki z nadzieniem śliwkowo-jabłkowym”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s