Szybki kurczak w sosie orzechowym

DSC_0034

Masła orzechowego nigdy dość! Tym razem serwujemy w daniu obiadowym, z azjatycką nutą. Choć pierwszy raz kurczaka w sosie orzechowym jadłam w Holandii… Czy to nie wspaniałe, że smaki nie znają żadnych granic? Wystarczy odrobina inwencji, by mieć we własnej kuchni cały świat, ze wszystkimi jego kulinarnymi skarbami!
Błyskawiczny kurczak w sosie orzechowym, dla głodnych dobrego jedzenia.

DSC_0027

Kurczak w sosie orzechowym:
Porcja dla 2 osób

  • opakowanie błyskawicznego makaronu pszennego (250 g)
  • pojedyncza pierś kurczaka
  • pęczek cebuli dymki
  • dwie garście dowolnych kiełków (u mnie rzodkiewka)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2-3 łyżki domowego masła orzechowego
  • olej do smażenia

Kurczaka myjemy i kroimy w cieniutkie paseczki. Zalewamy sosem sojowym i odstawiamy na bok. Dymkę również płuczemy pod bieżącą wodą. Odcinamy białe cebulki od ich zielonej części, którą siekamy i odkładamy na bok, jako późniejsze przybranie. Cebulki kroimy drobno i szklimy w woku na odrobinie oleju. Kiedy cebulka zmięknie, dorzucamy kurczaka, którego smażymy, aż nabierze apetycznie złotej barwy. Wtedy dodajemy na patelnię masło orzechowe i mieszamy aż się rozpuści. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody, by rozrzedzić sos. Dodajemy umyte kiełki i makaron przygotowany według instrukcji na opakowaniu. Mieszamy całość, by makaron dokładnie pokrył się sosem. Posypujemy posiekaną dymką i podajemy natychmiast.

DSC_0032

Reklamy

7 thoughts on “Szybki kurczak w sosie orzechowym”

    1. Na pierwszy rzut oka nie pasują, bo najczęściej myślimy o maśle orzechowym w kategorii „słodkie” (choć jest słodko-słone). Ale zaskakująco dobrze sprawdza się w wytrawnych daniach. Warto spróbować! 🙂

      Polubienie

  1. Masło orzechowe z kurczakiem, absolutnie! Przyrządzam podobne danie i wiele innych gdzie właśnie do kurczaka używam nie tylko orzechowego masła ale również włoskie orzechy czy migdały.
    Pozdrawiam serdecznie!

    Polubienie

  2. Przepyszne! Spróbowaliśmy raz i od tej pory gości regularnie a masło orzechowe zawsze musi być w szafce 🙂
    Przekazałam ten przepis już wielu osobom, przyrządzałam chyba wszystkim w rodzinie i wszyscy zachwyceni 🙂 polecam niezdecydowanym;)

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s