Tarta ze szpinakiem, boczkiem i serem camembert

DSC_0004

Kolejne danie ze szpinakiem, który nie chce ostatnio opuścić mojej kuchni. Tym razem wytrawna tarta z odrobiną boczku i serem pleśniowym. Pyszna i sycąca, sprawdzi się świetnie jako obiad lub kolacja.

Tarta ze szpinakiem:

Ciasto:

  • 220 g mąki
  • 25 g zarodków pszennych (opcjonalnie)
  • 100 masła
  • 1 jajko
  • łyżeczka soli
  • 2-3 łyżki mleka

Nadzienie:

  • 450 g liści szpinaku
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera camembert
  • łyżka startego parmezanu (opcjonalnie)
  • 4 czubate łyżki kwaśnej śmietany
    + sól, cukier i pieprz do smaku

Z podanych składników zagniatamy jasne, elastyczne ciasto. Owijamy je folią spożywczą i chłodzimy w lodówce w czasie przygotowywania farszu.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy mięso się zrumieni, dodajemy szpinak i dusimy razem, aż liście zaczną mięknąć. Wtedy na patelnię wrzucamy śmietanę, dodajemy oba rodzaje sera. Dusimy do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy do smaku i zdejmujemy z ognia.
Kiedy farsz stygnie, rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim formę do tarty. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. W misce rozbijamy dwa jajka i mieszamy je z ostudzonym farszem. Nadzienie wykładamy bezpośrednio na ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy przez kolejne 20-25 minut do zrumienienia brzegów tarty.
Podajemy na ciepło.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s