Muffiny o smaku pizzy

DSC_0021

Niewątpliwy przebój każdego przyjęcia. Proste i przyjemne w wykonaniu wytrawne muffiny, które znikają z talerza w mgnieniu oka. Wystarczy na chwilę wyjść do kuchni, wrócić i – puuf! – już ich nie ma! Największy ich urok polega na tym, że można (trochę jak i z pizzą) dowolnie dopierać składniki. Tym razem dodałam salami z pieprzem i czerwoną paprykę, ale takie z kindziukiem, oliwkami i pomidorkami koktajlowymi na wierzchu to też pyszności. Dodajcie do nich co tylko lubicie i zajadajcie się ze smakiem.

DSC_0018

Muffiny o smaku pizzy:
12 sztuk

  • 200 g mąki
  • 2 jajka
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki oleju (lub oliwy)
  • 2 łyżeczki przyprawy do pizzy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kulka mozzarelli
  • 100 g suchej wędliny (np. salami)
  • mała czerwona papryka

 

DSC_0019

 

Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. W drugiej rozbijamy jajka i mieszamy je z mlekiem i olejem. Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach; 2/3 sera wrzucamy do mokrych składników. wędlinę kroimy w paseczki, a paprykę w drobną kostkę; dodajemy do miski z suchymi składnikami. Mokre wlewamy do suchych, mieszamy do połączenia składników. Gotowe ciasto rozkładamy do papilotek i posypujemy pozostałym serem. Pieczemy oko 20-25 minut w 180 stopniach. Muffiny najlepiej smakują po wystygnięciu.DSC_0020

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s