Marmolada z fig

DSC_0086

Z Chorwacji przyjechała do mnie wielka siatka świeżych fig. Pomysłów na ich zagospodarowanie było wiele – od sałatek i ciast, po zjedzenie ich wszystkich tak jak leżą. Ile jednak można zjeść na raz? Okazuje się, że wszystkie mamy jakieś ograniczenia w tym względzie. Dobrze się składa, że właśnie wpadłam w „słoikowy humor” i wszystko najchętniej przerobiłabym na przetwory – zaproponowałam więc przedłużenie przydatności fig i zamknięcie ich w szkle. Pomysł jak widać spotkał się z aprobatą i oto jest – figowo-waniliowa marmolada!

Marmolada z fig:
dwa słoiki o pojemności 300g

  • 500 świeżych fig
  • 400 g cukru
  • 1 cytryna
  • łyżka cukru waniliowego (najlepiej takiego domowej roboty)

DSC_0049Figi myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Odstawiamy na godzinę żeby smaki mogły się przegryźć. Po upływie tego czasu stawiamy garnek na palniku. Zagotowujemy, czekamy aż zacznie gęstnieć – wtedy ściągamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną marmoladę odstawiamy do lodówki na noc. Rano ponownie zagotowujemy i podgrzewamy przez ok. 10 minut, mieszając cały czas. Gotową marmoladę przekładamy do słoiczków i szczelnie zamykamy. 
DSC_0055

 

Przepis znaleziony tu.

Przepis bierze udział w akcji:

Przetwory

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s