Babeczki z jeżynami i bezą

DSC_0004 Gdy za domem obficie obradzają jeżyny już czasem nie wiadomo co z nimi robić. Półki sukcesywnie zapełniają się słoikami konfitur, a puste butelki (których pojemność na oko szacuję na jakieś 8 litrów) czekają na sok. W tym wszystkim te maleństwa. Delikatna wariacja o tego przepisu. Mięciutkie ciasto z kwaskowatym jeżynowym sercem i chrupiąca słodyczą beza. Warto się poświęcić, nawet jeśli gorący piekarnik przy takiej pogodzie to niewyobrażalna tortura. DSC_0011Babeczki z jeżynami i bezą: 12 sztuk Na babeczki:

  •  125 g masła lub margaryny
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 jajko.
  • 120 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 36 sztuk jeżyn (po trzy na babeczkę)

Na bezę:

  • 2 białka
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Miękkie masło ucieramy mikserem do białości. Dodajemy cukier, cały czas mieszając, a następnie wbijamy jajko. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy jeszcze przez chwilę. Powstałą masę przekładamy do papilotek (wychodzi około 1 łyżeczki ciasta na sztukę). W środek każdej babeczki wciskamy po trzy jeżyny. Białka ubijamy na sztywno. Powoli dodajemy cukier, każdą porcję dokładnie łącząc z bezą. Na końcu dosypujemy łyżeczkę skrobi. Bezę nakładamy do papilotek. Pieczemy przez ok. 30-35 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 160 stopni. Studzimy na kratce i podajemy. DSC_0006

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s