Muffiny z bananami i masłem orzechowym

muffiny z masłem orzechowym i bananami

Przepis stąd.

Muffiny z bananami i masłem orzechowym:
ok. 24 sztuki

  •  275 g mąki pszennej
  • 50 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 75 g brązowego cukru
  • 2 banany
  • 115 g masła orzechowego (z kawałkami orzeszków)
  • 50 g stopionego masła
  • 250 ml mleka

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. W większej misce mieszamy mąkę, płatki owsiane i proszek do pieczenia. W drugiej misce rozbijamy jajka, dodajemy cukier, rozgniecione banany, masło orzechowe i roztopione (ostudzone!) masło. Dolewamy mleko i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy – byle nie za długo. Ciasto nakładamy do przygotowanych foremek, pieczemy ok. 18-25 minut (babeczki powinny być sprężyste, naciśnięte lekko palcem na wierzchu powinny wracać do pierwotnego kształtu). Studzimy w otwartym piekarniku.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s