Proste ciasto ze skarbami lata – brzoskwinie i jeżyny

ciasto z owocami sezonowymi

Przechodziłam obok małego warzywniaka i te brzoskwinie niemal się do mnie uśmiechały. Śliczne, choć drobne i nie całkiem jeszcze dojrzałe. Ale nasze, krajowe. Nie mogłam się im oprzeć i postanowiłam upiec brzoskwiniowe ciasto. W domu czekała na mnie jednak niespodzianka w postaci pełnej kobiałki jeżyn – krzaczki za domem obsypały się granatowo-czarnymi skarbami! W ten sposób ciasto zyskało dodatkowy składnik. I wyszło mu to na dobre. Przepis błyskawiczny w przygotowaniu, banalnie wręcz prosty. Trzeba korzystać póki lato w pełni.
Znalezione tutaj.

Ciasto z owocami sezonowymi:
tortownica 21 cm

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 ml oleju
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią

+ 5-6 ładnych brzoskwiń, szklanka jeżyn (lub inne owoce sezonowe/mrożone)
+ cukier puder do posypania
+ kwaśna śmietana z cukrem waniliowym do podania

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier (zwykły oraz waniliowy) i ubijamy. Wlewamy olej, mieszamy krótko i wsypujemy oba rodzaje mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia się składników, wlewamy ciasto do tortownicy. Na wierzch wysypujemy jeżyny, wciskamy pokrojone w ćwiartki brzoskwinie. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 50-60 minut, do suchego patyczka. Ciasto studzimy, posypujemy cukrem pudrem i serwujemy np. z osłodzoną śmietaną i świeżymi owocami.

ciasto z owocami

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s