Krówki czekoladowe

krówki

Mięciutkie, rozpływające się w ustach, o intensywnym smaku czekolady. Do tego banalne w przygotowaniu! Przepis jest bardzo wydajny – z połowy podanych proporcji uzyskałam kopiaty talerzyk tych pyszności i jest to ilość wystarczająca do zadowolenia mojej małej familii. Jeśli jednak jesteście wielbicielami czekolady albo chcielibyście podać ten przysmak swoim gościom to myślę, że możecie skorzystać z całości.

Przepis pochodzi z książki „Przysmaki z czekolady”.

Krówki czekoladowe:

  • 75g niesolonego masła
  • 500g półsłodkiej czekolady
  • 400g słodzonego mleka skondensowanego z puszki
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej lub pomarańczowej

Kwadratową formę do pieczenia ciasta o boku 20 centymetrów lekko wysmarować masłem (z powodzeniem można pominąć, jeśli tak jak ja skorzystacie z formy silikonowej). Czekoladę połamać na małe kawałki i przełożyć do dużego rondla o grubym dnie, po czym dodać masło i skondensowane mleko. Podgrzewać lekko, cały czas mieszając, aż czekolada i masło się stopią i masa nabierze gładkiej konsystencji. Nie doprowadzać do wrzenia! Zdjąć z ognia, dodać esencję i ubijać masę kilka minut, aż zgęstnieje. Przelać do formy i wyrównać powierzchnię. Wstawić na godzinę do lodówki. Po stężeniu masa jest gotowa do krojenia na kwadraciki i podania.

krówki

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s