Spaghetti lazurowe – z serem z błękitną pleśnią

lazurowe

Proste i szybkie danie, idealne na obiad, gdy czas nagli. U mnie sprawdza się idealnie, gdy w lodówce pustki, bo rukola i ser pleśniowy to produkty, które niemal zawsze poniewierają się gdzieś po półkach i czekają na wykorzystanie. Przygotowanie sosu trwa krócej niż gotowanie makaronu, więc zacznijcie od postawienia na gazie dużego garnka wody 🙂

Spaghetti z serem lazurowym, rukolą i szynką:
Jedna porcja

  • 100 g makaronu spaghetti
  • 40 g dobrej jakościowo szynki
  • 30 g sera pleśniowego z błękitną pleśnią
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • duża garść rukoli

+ szczypta suszonego  tymianku, biały pieprz do smaku

Makaron gotujemy w mocno osolonej wodzie wedle przepisu na opakowaniu. W garnku z grubym dnem roztapiamy masło, wrzucamy suszony tymianek i podsmażamy przez kilka sekund, by uwolnił swój aromat. Na średnim ogniu rumienimy pokrojoną w kosteczkę szynkę, dodajemy ser i kremówkę. Zmniejszamy ogień i mieszamy, aż sos nabierze jednolitej konsystencji. Doprawiamy do smaku białym pieprzem. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, rozcieńczamy go wodą spod gotującego się makaronu.
Makaron odcedzamy (nie należy płukać go zimną wodą!), wrzucamy do sosu, dodajemy umytą pod bieżącą wodą garść rukoli. Mieszamy krótko, przekładamy na talerz i podajemy od razu.
lazurowe

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s