Masło orzechowe

gotowe masło

Domowe masło orzechowe jest genialnym rozwiązaniem dla tych, którzy jak ja popadli w dziwny rodzaj obsesji na punkcie tego smarowidła. Obecnie nie wyobrażam sobie życia bez słoika masła orzechowego w kuchni. Ba, czasem nawet zabieram go ze sobą w podróż jeśli jestem pewna, że tam gdzie jadę nie znajdę go w kuchennej szafce. Masło orzechowe zrobić można bardzo łatwo i szybko. Wszystko co jest do tego potrzebne to: blender, orzeszki i odrobina soli jeśli kupiliście niesolone. Easy-peasy!

Domowe masło orzechowe:
słoik o pojemności 350g

  • 365 g orzeszków ziemnych

Jeśli orzeszki są „surowe”, zaczynamy całą procedurę od uprażenia ich na suchej patelni lub w piekarniku tak by nabrały wyrazistego aromatu. Później takie wystudzone już orzeszki umieszczamy w malakserze i miksujemy na wysokich obrotach. Cała procedura powinna potrwać około 10-15 minut – po tym czasie orzeszki zmienią się w masło. W razie potrzeby dosalamy je do smaku (płaska łyżeczka soli u mnie, ale lepiej kierować się swoim smakiem). Jeśli po upływie tych 15 minut miksowania wasze orzeszki nadal będą „suche” i mało maślane, możecie ratować się odrobiną oleju słonecznikowego, ale to raczej nie powinno się zdarzyć, bo w orzeszkach ziemnych czego jak czego, ale akurat tłuszczu nie brakuje!
Gotowe masło przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce nie dłużej niż tydzień.

 

orzeszki na masło

Advertisements

2 myśli nt. „Masło orzechowe”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s