Sernik z masłem orzechowym

sernik z masłem orzechowym

Moja fascynacja masłem orzechowym nie słabnie, a sernika dawno nie było… więc oto jest – ciężki, kremowy i niezwykle intensywny w smaku: sernik z masłem orzechowym. Nie jest zbyt słodki, ale bardzo sycący. Po jednym kawałku trzeba sobie zrobić małą przerwę, ale szybko chce się sięgnąć po następny. Mnóstwo dobrych rzeczy znajdziecie w tym przepisie. Czekolada, orzechy, ciasteczka. Takie połączenie nie może nie się udać! Przepis autorstwa cudownej jak zawsze Nigelli Lawson, znaleziony tutaj.

Sernik z masłem orzechowym:
tortownica o średnicy 23 cm

Spód:

  • 200 g ciastek owsianych
  • 50 g solonych orzeszków ziemnych
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 50 g miękkiego masła

Masa serowa:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 200 g drobnego cukru
  • 125 ml kwaśniej śmietany
  • 250 g masła orzechowego

Polewa czekoladowa:

  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 30 g brązowego cukru

 

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. W malakserze kruszymy ciastka i orzeszki ziemne, dodajemy posiekaną czekoladę i masło. Powstałą masą, o konsystencji mokrego piasku wykładamy dno i boki tortownicy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Ser ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i żółtka – po jednym, każde należy dokładnie wmieszać. Do masy dodajemy masło orzechowe i śmietanę, mieszamy aż całość się ujednolici. Wylewamy na spód z ciasteczek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez około 50 minut.
Kiedy sernik się piecze, przygotowujemy polewę: w rondelku, na małym ogniu podgrzewamy czekoladę z cukrem i śmietaną, aż do uzyskania jednolitej konsystencji i odstawiamy do ostudzenia. 10 minut przed końcem pieczenia, polewamy wierzch sernika (musi być ścięty!). Studzimy w uchylonym piekarniku. Sernik przed podaniem należy schłodzić przez przynajmniej 4 godziny, a najlepiej przez całą noc.

 

sernik z masłem orzechowym

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s