Jogurtowe pancakes z jagodami

pancakes_z_jagodami

Jagodowych smaków ciąg dalszy. Dziś na śniadanie placuszki na jogurcie. Prawdziwa delicja, warta polecenia – zwłaszcza, że przygotowanie trwa góra 20 minut. Ja smażyłam je na moim ukochanym, żeliwnym grillu elektrycznym, który ma dwa rodzaje płyty; jedna z nich jest płaska, a więc cudownie nadaje się do przygotowywania takich pyszności. Smaży się praktycznie bez tłuszczu, a do tego szybko, bo na płycie mieści się aż 6 placuszków. Jeśli nie możecie z czegoś takiego skorzystać, postępujcie zgodnie z zaleceniem autorki przepisu i użyjcie patelni. Jestem pewna, że będzie równie pysznie.

Jogurtowe pancakes z jagodami: 

  • szklanka mąki
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • dwa jajka
  • 3 duże łyżki masła
  • 1 łyżka skórki startej z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Jajka utrzeć z cukrem i jogurtem do uzyskania jednolitej masy. Dodać stopione i ostudzone masło, skórkę cytrynową i cukier waniliowy. Do miski przesiać suche składniki (mąkę, sól i proszek do pieczenia) i wymieszać – nie mikserem! Dodać jagody i odstawić na chwilę żeby ciasto odpoczęło. W tym czasie rozgrzać płytę (patelnię) i wysmarować ją oliwą (masłem). Smażyć małe placuszki na złoty kolor, podawać z cukrem pudrem.

pancakes_z_jagodami

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s