Zupa krem z pomidorów i serów pleśniowych

zupa krem

Najprostsza zupa na świecie, na którą przepis dostałam od swojej matki chrzestnej. Robi się ją w kilka chwil, a wierzcie mi, że jest warta większego zachodu. Jest prawdziwie uzależniająca!
Trzeba zaznaczyć, że bulion w tym przepisie jest dodatkiem czysto praktycznym – ma nadawać zupie odpowiednią konsystencję. Stąd powinien być jak najbardziej neutralny w smaku, by nie dominować nad pomidorami, które w tej potrawie grają pierwsze skrzypce. Z podanych poniżej proporcji otrzymacie garnek zupy mogący wykarmić 4-5 osób.

Zupa krem z pomidorów i serów pleśniowych:

  • 3 puszki krojonych pomidorów bez skórki
  • pół litra lekkiego bulionu warzywnego
  • 200g sera z błękitną pleśnią (Dor blue)
  • 100g sera białą pleśnią (Camembert)
  • dwa ząbki czosnku
  • ostra papryka
  • sól i pieprz do smaku

Pomidory wraz z bulionem i czosnkiem gotujemy na średnim ogniu, stopniowo dodając pokrojone w małe kawałki sery. Nieustannie mieszamy aż ser się rozpuści, a zupa z intensywnie czerwonej zrobi się pomarańczowa. Później za pomocą blendera ścieramy wszystko na krem i przelewamy przez gęste sito. Oczyszczoną zupę ponownie stawiamy na planiku, doprowadzamy do wrzenia i szybko zmniejszamy ogień. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Podajemy z groszkiem ptysiowym i świeżymi listkami bazylii.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s